Zelfvoorzienend leven is steeds meer in het nieuws en dat is niet gek, want steeds meer mensen kiezen voor een zelfvoorzienend leven. Wat echter is, is dat steeds meer mensen ervoor kiezen om zelfvoorzienend te leven in een gemeenschap. Waarom kiezen ze hiervoor? Wat zijn de voordelen? En wat zijn de alternatieven? In deze blog gaan we het daarover hebben!
Zelfvoorzienend leven in een gemeenschap is als een dans van samenhorigheid en gedeelde verantwoordelijkheid. Het betekent dat je niet alleen staat in je streven naar een onafhankelijk leven. Het gaat om het gezamenlijk verbouwen van voedsel, het beheren van energiebronnen en het delen van kennis en vaardigheden.
Het idee om volledig zelfvoorzienend te zijn, kan ontmoedigend zijn. Het vergt veel tijd en inzet. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om deze uitdagingen samen aan te gaan. Ze kiezen ervoor om hun visie en levensstijl te delen met anderen in een gemeenschap.
Deze keuze gaat dieper dan alleen praktische overwegingen. Het gaat om de wens om dieper geworteld te zijn in menselijke relaties, om een betekenisvolle verbinding te hebben met de mensen om je heen. In zelfvoorzienende gemeenschappen delen bewoners niet alleen hulpbronnen, maar ook vreugde en uitdagingen. Ze steunen elkaar in het dagelijkse streven naar zelfvoorziening. Deze solidariteit versterkt de onderlinge banden en creëert een warme, hechte gemeenschap die als een familie aanvoelt. Het is een keuze voor een leven waarin we niet alleen voor de planeet zorgen, maar ook voor elkaar.
Lees ook Zelfvoorzienend leven berekening – Hoeveel groente per jaar kweken
Voordelen van zelfvoorzienend leven in een community
Wat trekt mensen eigenlijk aan om de levensstijl van zelfvoorzienend leven in een gemeenschap te omarmen? Laten we de voordelen van het leven in zo’n gemeenschap nogmaals bekijken:
Diepe verbondenheid
Een van de meest aantrekkelijke aspecten van het leven in een zelfvoorzienende gemeenschap is de diepe verbondenheid die het met zich meebrengt. Mensen binnen deze gemeenschappen delen niet alleen fysieke hulpbronnen, zoals gereedschap en land, maar ook kennis en vaardigheden. Het is een plek waar mensen elkaar ondersteunen, waar de ene persoon zijn expertise deelt met anderen, en waar iedereen samenwerkt aan gemeenschappelijke doelen. Deze samenwerking versterkt niet alleen de gemeenschap als geheel, maar creëert ook een diep gevoel van verbondenheid.
Financiële duurzaamheid
Zelfvoorzienende gemeenschappen bieden financiële duurzaamheid. In plaats van individuele verantwoordelijkheid voor grond, gereedschap en energievoorzieningen te dragen, kunnen gemeenschapsleden deze lasten gezamenlijk dragen. Hierdoor kunnen ze een duurzamere levensstijl volgen zonder de financiële druk die vaak gepaard gaat met deze keuze. Deze kostenbesparing kan ook andere aspecten van het leven, zoals telefoonabonnementen, beïnvloeden, waarbij gemeenschappen soms collectieve oplossingen vinden voor deze uitgaven. Xpendy biedt de mogelijkheid om de opzegbrief snel en direct te versturen en helpt met jouw Lebara abonnement opzeggen.
Sociale verbinding
Het leven in een gemeenschap bevordert sociale interactie en verbondenheid. Bewoners genieten vaak van een rijk sociaal leven, waarbij ze regelmatig samen eten, activiteiten organiseren en elkaar ondersteunen in tijden van behoefte. Deze diepgaande sociale banden bieden niet alleen emotionele steun, maar versterken ook het gevoel van thuis en samenzijn.
De nadelen van zelfvoorzienend leven in een gemeenschap
Hoewel zelfvoorzienend leven in een gemeenschap absoluut inspirerend en verrijkend kan zijn, laten we niet vergeten dat er ook nadelen zijn, die zelfvoorzienend leven in een gemeenschap met zich mee kan brengen. Het is van belang dat je, voordat je je volledig toewijd aan deze gemeenschapservaring, je bewust bent van de minder zonnige kanten.
Minder persoonlijke ruimte
Als individu in een zelfvoorzienende gemeenschap merk je soms dat je persoonlijke ruimte en vrijheid worden ingeperkt. De nauwe samenwerking en het delen van ruimte en middelen kunnen soms druk uitoefenen op je behoefte aan autonomie. Voor sommigen kan dit een uitdaging vormen, vooral als ze gewend zijn aan meer ruimte en onafhankelijkheid.
Conflicten en besluitvorming
Net als in elke andere gemeenschap zijn ook in zelfvoorzienende gemeenschappen conflicten en meningsverschillen een deel van het dagelijkse leven. Beslissingen moeten vaak gezamenlijk worden genomen, wat kan leiden tot meningsverschillen en spanningen tussen gemeenschapsleden.
Afhankelijkheid
Voor sommigen kan het idee van afhankelijk zijn van anderen, zelfs als dit betekent dat ze hulpbronnen delen, een gevoel van ongemak veroorzaken. In zelfvoorzienende gemeenschappen ben je vaak afhankelijk van medebewoners voor essentiële behoeften zoals voedsel, water en energie. Hoewel dit bijdraagt aan de solidariteit binnen de gemeenschap, kan het soms het gevoel van persoonlijke autonomie beïnvloeden.
Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur en levensstijl. Door bewust te zijn van zowel de lichte als donkere kanten van deze reis, kunnen we een weloverwogen beslissing nemen over de levensstijl die het beste bij ons past. Het gaat niet alleen om het omarmen van de zon, maar ook om het begrijpen van de schaduw om een evenwichtig en vervuld leven te leiden.
Lees ook Geld verdienen bij een zelfvoorzienend leven of homestead- 80 manieren
Zelfvoorzienend leven zonder gemeenschap en toch verbinding
Zelfvoorzienend leven in een gemeenschap is niet voor iedereen weggelegd, en dat is helemaal oké. Wij zelf doen het ook liever alleen, maar toch samen met andere. Gelukkig zijn er diverse alternatieve manieren om verbinding te creëren en de voordelen van een meer zelfvoorzienende levensstijl te ervaren. Hier zijn enkele ideeën die we hebben bedacht om zelfvoorzienend te leven zonder gemeenschap en toch die verbinding te hebben:
Samenwerken met je buren
Veel mensen die landelijk wonen verbouwen wel iets, althans in België. Zo hebben wij het geluk dat onze buren al ontzettend veel fruit en bessen hebbe staan. Dit zorgt ervoor dat wij meer groente kunnen zetten en minder fruit en bessen. Dit krijgen we namelijk van de buren en wij delen onze oogst ook weer met hen.
Zoek mensen in jouw buurt die iets verbouwen, plant iets wat zij niet hebben en stel voor om samen te delen. Zo leeft iedereen zijn eigen leven, maar hebben we toch verbinding met onze buren.
Online gemeenschappen
In deze digitale tijdperk zijn er talloze online platforms en gemeenschappen waar gelijkgestemde mensen samenkomen om kennis en ervaringen te delen over zelfvoorzienend leven. Of je nu advies zoekt over het kweken van je eigen groenten, het opzetten van een duurzaam huis, of gewoon inspiratie wilt opdoen, online gemeenschappen bieden een schat aan informatie en de mogelijkheid om virtuele connecties te creëren. Het is verbazingwekkend hoezeer je kunt leren en groeien door simpelweg deel uit te maken van deze online netwerken.
Wij hebben veel verbinding via social media en hierdoor hebben we veel geleerd. Maar we kunnen ook altijd met al onze vragen terecht.
Workshops en cursussen
Soms is de weg naar verbinding zo eenvoudig als het volgen van een workshop of cursus. Er zijn vaak lokale initiatieven die deze mogelijkheden bieden. Door deel te nemen aan workshops over bijvoorbeeld moestuinieren, compost maken of duurzaam wonen, ontmoet je gelijkgestemde mensen die dezelfde interesses delen. Deze ontmoetingen kunnen leiden tot waardevolle vriendschappen en een gevoel van gemeenschap. Bovendien bieden workshops de kans om nieuwe vaardigheden te leren en je zelfvoorzienende reis verder te verdiepen.
Dus onthoud, zelfvoorzienend leven kan vele vormen aannemen, en er is geen ‘one-size-fits-all’ benadering. Het gaat erom de weg te vinden die het beste bij jou past en waarbij je jezelf kunt uitdrukken. Of het nu in de buurt is, online, of via educatieve ervaringen, er zijn talloze manieren om verbondenheid te vinden en te gedijen in een wereld die steeds meer verlangt naar een leven in harmonie met de natuur en met elkaar.
Meer lezen over zelfvoorzienend leven? Bekijk ook: