Zelf waterfilter maken – Doepserleven.nl

Louise de Graaf


Zelf waterfilter maken – We maken zelf een waterfilter omdat we in ons boshuis ook regenwater opvangen. Het dak is aangesloten op de regenton van 1000liter. Vaak is het water nog wel wat troebel, maar voor de moestuim goed te gebruiken.

Soms wil je wel net wat schoner water. Als je bijvoorbeeld wilt poetsen. Of zelfs als je jouw eigen op gevangen water wilt drinken. Door het alleen te koken dood je wel de bacteriën en de virussen, maar alle rotzooi blijft erin zitten.

Van de regenbuis die we over hadden van het aansluiten van de regenton, hebben we zelf een waterfilter gemaakt. Natuurlijk onderaan wat foto’s, maar eerst de stappen om zelf een waterfilter te maken.

Een waterfilter maken

Welke materialen heb je nodig voor het maken van een waterfilter? Nou met PET flessen kun je dit ook goed doen, maar wij hebben het wat groter gemaakt en wat steviger.

Verder heb je het volgende nodig, in deze volgorde:

  • Kiezel
  • Zand
  • Stof of watten
  • Houtskool
  • Stof of watten
  • Zand
  • Kiezel

Het stof of watten tussen de lagen zorgt ervoor dat de verschillende lagen door elkaar gaan.

De kiezel/grind en het zand filter het water. Het houtskool haalt een deel van de chemische stoffen uit het vieze water. Hiervoor kun je het hout van een kampvuur gebruiken. Virussen en bacteriën worden niet door de filter meegenomen, hiervoor is het koken de tweede stap.

Om de filter te gebruiken giet je simpelweg het vieze water boven in de buis of opengesneden fles en laat je het erdoorheen lopen. Vaak is het eerste beetje nog wat troebel. Maar je zult snel zien dat het water er heel stuk schoner doorheen komt.

Als je voldoende schoner water hebt opgevangen kun je het beter gebruiken om schoon te maken.

Wil je het drinken dien je het water wel zeker nog een minuut te laten koken.

Een zelfgemaakte waterfilter is ook goed te gebruiken als je bijvoorbeeld gaat survival en drinkwater nodig hebt. Verder zijn de Berkey waterfilters een topper als je jouw eigen drinkwater wilt voorzien. Ze zijn de standaard binnen homesteading en zelfvoorzienend leven. Maar zelf eentje maken geeft natuurlijk ook veel voldoening.

Mocht je nu de luxe hebben om een waterfilter te kopen of juist voor betere kwaliteit kiezen, kan je online vele soorten waterfilters vinden. Zo zijn er goede survivalfilters die bedoeld zijn voor outdoor, maar ook de grote filterkannen in diverse soorten. Je hebt waterfilterkannen voor het kraanwater net wat schoner te maken, maar ook om net als een survival waterfilter het water helemaal schoon te maken. Als laatste heb je nog de osmose waterfilters, deze zijn erg kwalitatief en werken met verschillende fases om het water te reinigen. Dit zijn een aantal handige waterfilters:

Kant en klare waterfilters kopen

Waterfilter voor in huis

Wil je een goed waterfiltersysteem in huis, dan kan je daar ook speciaal voor kiezen. Wanneer je bijvoorbeeld grondwater gebruikt. Hiervoor kan je het beste beginnen met een zandfilter, hierna is het water al een heel stuk schoner en bruikbaar voor bijvoorbeeld de WC, wasmachine, tuin of om de auto af te spoelen. Wil je grond of regenwater gebruiken in de keuken, dien je nog een aanvullend waterfiltersysteem te plaatsen. Hiervoor kun je gebruik maken van een osmosewaterfilter . Deze waterfilters wel een stuk prijziger, maar voorzien je van veel gemak en leveren erg snel het schone water.

Lees ook 10 beste waterfilters voor iedere situatieWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment