Welk Moestuin boek helpt jou verder?

Louise de Graaf


Leestijd: 5 minuten

moestuin-beginnen-boek-zelfvoorzienend-leven

 

Ben jij op zoek naar een handig en leerzaam moestuin boek om te starten met je eigen moestuin? Het kan overweldigend zijn om je eerste groenten te zaaien en verbouwen. Waar moet je beginnen? Wat heb je allemaal nodig? En wanneer moet je wat zaaien? Zoveel vragen. Gelukkig zijn er tal van moestuin boeken die je verder helpen. Of je nu start met een moestuin of je wilt je moestuin vergroten en nieuwe groentes uitproberen, we hebben 10 moestuin boeken voor je uitgezocht.

 

Het verzorgen van een moestuin heeft kennis, toewijding en een vleugje groene vingers nodig. Terwijl YouTube vol staat met handige moestuin-tutorials en Instagram een collage is van prachtige moestuinen, blijft het goede handige moestuinboek toch on.

Waarom een boek?

Allereerst bieden moestuinboeken een gestructureerde bron van informatie. Ze brengen alles samen, van grondsoorten en zaaitijden tot het beheersen van ongedierte, in een overzichtelijke indeling.

In tegenstelling tot video’s, waar je vaak veel verschillende onderwerpen te zien krijgt of niet specifiek wat je zoekt, is een boek altijd binnen handbereik. Waar je makkelijk en overal op terug kunt vallen en je eigen notities aan kunt toevoegen.

Terwijl video’s en online tutorials zich vaak richten op snelle tips en trucks, bieden boeken een uitgebreide kijk op het onderwerp.

Gemak

Een ander voordeel is de gemaksfactor. Met een fysiek boek hoef je je geen zorgen te maken of je wel toegang hebt tot WiFi of elektriciteit om je in te lezen over tuiniertechnieken. Je kunt je moestuin boek mee naar je moestuin nemen en het raadplegen wanneer je maar wilt.

Je hoeft niet meer naar je pc of telefoon scherm te turen. Bovendien kun je gemakkelijk heen en weer bladeren tussen pagina’s en verschillende methoden en technieken vergelijken.

Natuurlijk zijn video’s een goede aanvulling en is het inspirerend te zien hoe anderen hun eigen moestuin beginnen.

En laten we eerlijk zijn, er gaat niets boven het gevoel van een boek in je handen. Bladeren door pagina’s vol prachtige illustraties en gedetailleerde instructies.

Ik heb zelf mijn boekenkast vol staan met handige boeken over allerlei onderwerpen van de moestuin. Het is als een persoonlijke sessie met een ervaren tuinier die je stap voor stap begeleidt.

Hierbij mijn favoriete top 10 van moestuinboeken die je zeker verder zullen helpen!

 

Handboek voor de moestuinier

Huw Richards hielp zijn ouders al in de moestuin toen hij nog maar drie was. Op zijn twaalfde begon hij zijn eigen YouTube kanaal over moestuinieren: HuwsNursery. In 2020 is hij de Abundance Academy gestart, waar hij online cursussen geeft over het verbeteren van de productiviteit van de moestuin. Hij brengt mensen opnieuw in contact met het voedsel dat ze eten. Zo moedigt hij ze aan om groenten zelf te gaan verbouwen waar dat kan: op een vensterbank, in een tuin of op een akker. Een echte must voor je boekenkast.

Bekijk boek

 

 

De makkelijke moestuin 2.0

Het moestuin boek dat je écht leert moestuinieren. Wil jij een moestuin maar ben je bang dat het je niet gaat lukken, of dat die niet bij je leven past? Snap ik. De meeste mensen doen er namelijk veel te moeilijk over. Met een moestuin die overal kan, zo groot of klein als jij wilt, die je een paar minuten per dag kost en toch een mega oogst per m2 oplevert. Plus een prachtig stukje natuur.

De Makkelijke Moestuin 2.0

Bekijk boek

 

 

Over moestuinieren en voedsel

Inspiratie voor elke dag van het jaar. Praktische moestuintips, wetenswaardigheden, grappige anekdotes, leuke feiten en evenementen voor elke moestuinliefhebber.  Beginnend met ‘Eetvoornemens op 1 januari’ en eindigend op 31 december ‘Na 365 of 366 dagen’. Dit boek geeft een mengelmoes aan voorbeelden, indrukken, teeltgegevens, nieuwe ontwikkelingen en oude, te koesteren waarden. Onderwerpen als wisselteelt, nachtvorst, ijskruid, woelvork, herborist, F1-hybride, tuinbutler, broedknolletjes, robotmoestuin, zadotheek en koolwitje komen voorbij. Zowel de beginnende moestuinier als de ervaren rot in het vak steken er wat van op.

Bekijk boek

 

 

Permacultuur in je moestuin

Het eerste permacultuur moestuin boek, geschikt voor het Nederlandse klimaat. Een praktisch tuinierboek voor beginnende groene vingers en geoefende tuiniers, stap voor stap naar een moestuin geënt op permacultuur principes. Permacultuur in je moestuin behandelt veel soorten fruit, groentes en kruiden. Het boek wijst je de weg naar een veerkrachtige samenhang in je tuin: Hoe je slimme combinaties van planten maakt die elkaar versterken, hoe je nuttige insecten naar je tuin lokt en hoe je de bodem in een gezonde balans brengt.

Bekijk boek

 

 

Mijn mini moestuin

Handige gids voor wie thuis een minimoestuin wil beginnen, voorzien van allerlei tips, duidelijke foto’s en makkelijk te volgen aanwijzingen.

Of je nu een beginnend tuinier bent of een doorgewinterde plantenliefhebber op zoek naar inspiratie, dit boek staat boordevol tips en ideeën om je eigen minimoestuin te beginnen. Want zelf voedsel verbouwen kan overal – ook als je alleen een vensterbank hebt!

 

Bekijk boek

 

 

Kleurrijke moestuinen

Dit fraai vormgegeven boek vol schitterende foto’s biedt een schat aan adviezen om je tuin om te toveren tot een paradijs vol kleurige bloemen, smakelijke groenten en geurige kruiden. Struiken, groenten, zomerbloemen en kruiden laten zich combineren tot een sprookjesachtig geheel van bloeiende en eetbare planten die alle zintuigen strelen. Laat je inspireren door de tuinen en perken, bloemen en struiken, houtgewassen en eetbare planten in dit boek en creëer je eigen droom(moes)tuin.

 

Bekijk boek

 

Theetuin

Dit boek is een rijk geïllustreerde gids waarin het kweken, oogsten en verwerken van 40 ’theeplanten’ centraal staat. Met die vaste planten, eenjarigen en heesters maak je van je eigen tuin een heerlijke theetuin. Van bladeren, bessen en bloemen uit de tuin maak je snel en gemakkelijk een geurige thee. Zo kun je naar eigen smaak een theemengsel samenstellen dat past bij het moment van de dag.

Bekijk boek

 

 

De urban moestuin

Heb je weinig moestuin ervaring? Of maar beperkt ruimte? Geen probleem: met De urban moestuin kan je het hele jaar rond heerlijke zelf geteelde groenten eten. Je hebt maar een klein oppervlak nodig (ca. 1,2 x 3 m) om elke maand heerlijk en gezond groenten te eten.

Bekijk boek

 

Tuinieren op balkon en dakterras

Tuinen maken onze steden groener en leefbaarder, zelfs al is je tuin maar klein. Met veel praktische tips, DIY-ideeën en milieuvriendelijke verzorgingstips zodat ook beginnende tuiniers van hun balkon of dakterras echt groene oases kunnen maken.

Bekijk boek

 

 

Van zaaien tot oogsten

Een handige zakgids voor de (biologische) moestuin. Lekker overzichtelijk én compact. Ideaal om iedere dag mee naar buiten te nemen. Legt helder uit hoe je bekende soorten groente makkelijk kunt telen, oogsten, bewaren en verwerken. Met extra informatie over nuttige en minder nuttige kruiden en insecten. Compacte én overzichtelijke informatie per groente.

Met extra informatie over nuttige én minder nuttige kruiden en insecten: combineer planten die goed bij elkaar passen, bestrijd plaaginsecten met nuttige insecten en maak gebruik van kruidenextracten. Ook geschikt voor een kleine moestuin of balkontuin.

Bekijk boek

 

In een wereld vol digitale informatie blijft het traditionele moestuinboek een onschatbare bron van diepgaande kennis en inspiratie voor tuinliefhebbers. Terwijl video’s visuele instructies bieden, biedt een boek structuur, diepgang en een tastbare verbinding met de tijdloze kunst van tuinieren. Maak een mooie boekenkast bomvol met informatie zodat ook jij het volgend moestuin seizoen weer goed voorbereid bent!

 

Lees meer over andere onderwerpen

 

 

 Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment