Een term die je veel vaker hoort, maar wat is het. Een definitie die je online kunt vinden zegt het volgende: Mensen die in alle opzichten voor hun eigen producten zorgen.
Er is dus geen handel met andere gebieden. Als deze mensen aan landbouw doen, wordt dat zelfvoorzienende landbouw genoemd.
Zelfvoorzienend leven is eigenlijk niks nieuws. Vroeger deed men niet anders. Toen was er nog geen supermarkt waar je alles maar kon kopen. Kocht je alleen hetgeen je nodig had. Basis ingrediënten om zelf brood te maken of een eigen soep van verse seizoensgroenten. Het was noodzakelijk om te overleven om zelfvoorzienend te zijn. Je was boer en verkocht melk, of bakker. Of je verbouwde je eigen groente in de tuin.
Tegenwoordig willen mensen steeds meer zelfvoorzienend worden en zijn. Eigen voedsel verbouwen of water en energie opslaan. Weten waar je eten vandaan komt als je het zelf maakt. Maar ook voorbereid zijn als stroom of water wegvalt.
Hoe kan je zelfvoorzienend leven
Je kunt al met simpele stappen een stukje zelfvoorzienend leven. Iedereen kan hier mee beginnen en belangrijkste is dat je je levensstijl aanpast aan je eigen situatie. Ook als je een bedrijf hebt kan je een stukje zelfvoorzienendheid hierin toevoegen. Je hoeft niet ineens te kiezen voor eenvoud, ook zelfvoorzienend leven kan met de luxe die je op dit moment hebt. Het is aan jou hoe je dit wilt aanpakken. Of je nu een grote tuin hebt of een stadsbalkon, een groot gezin of alleenstaand, iedereen kan zelfvoorzienend gaan leven.
Hoe je dit doet is door te kijken wat je graag zou willen veranderen in je huidige situatie. Wil je minder energie gaan verbruiken, wil je graag verse eieren uit eigen tuin, een wateropvangsysteem, appels verkopen of wat dan ook. Door een simpel lijstje te maken wat voor jou belangrijk is in zelfvoorzienend krijg je een gevoel waar je aan kunt gaan werken en hoe je dat vervolgens wilt gaan doen. Heb je geen grote tuin maar toch eigen voedsel willen verbouwen? Misschien is een volkstuin een oplossing, of verticaal tuinieren of je eigen voedselbos kopen.
Enkele tips om te starten
Als je een lijstje hebt gemaakt waarmee je zou willen starten dan heb je je eerste stap al naar zelfvoorzienend zijn gemaakt. Hier nog een paar tips om toe te passen:
- Begin met een kleine moestuin met tomaten, sla en wat kruiden. Zo kan je altijd een heerlijke verse salade in de zomer klaarmaken.
- Koop je elke keer nieuwe dure kleren? Je kunt oude kleren laten repareren of 2e hands kleding kopen die als nieuw uit zien.
- Koop voedsel in dat bij het seizoen hoort, of beter start een eigen moestuin. Dat is stukken goedkoper. Leer het eten te bewaren door het inmaken, wecken of te fermenteren.
- Maak een opslag van water in je tuin. Zo kan je niet alleen de planten in je moestuin op droge dagen in de zomer van voldoende water voorzien, in geval van nood kan je met een waterfilter het water drinkbaar maken na koken.
- Eigen schoonmaakmiddelen maken.
- Een compost vat maken voor je moestuin.
- Maak eigen jam van je aardbeien.
- Sla een eigen waterput in je tuin.
- Wek je eigen energie op en sla deze op met accu’s.
- Heb je een appelboomgaard en iemand uit de buurt een groentetuin? Ruil met anderen.
Dit zijn maar enkele tips en geven je wellicht inspiratie voor je eigen lijstje te maken. Doe het vooral in kleine stappen, zelfvoorzienend leven is een mindset waar je in moet groeien. Als je je eerste stappen hebt gezet zul je zien hoe goed dit voelt. Je eigen vrijheid creëren om dingen zelf te kunnen doen.
Leesvoer om meer te weten te komen
Lees je graag en vind je het fijn om een boek te hebben om in te bladeren en te gebruiken in je weg naar zelfvoorzienend? Er zijn goede boeken die je kunnen helpen en vol met tips en voorbeelden staan.
Hieronder een aantal in verschillende categorieën van zelfvoorzienend zijn.