Terrazzo zelf doen

Louise de Graaf

Terrazzo zelf doen

Terras zelf aanleggen met terrazzo: ontdek hier hoe je terrazzo zelf kunt doen en creëer een prachtig en duurzaam vloeroppervlak.

Ben je op zoek naar een unieke en duurzame vloerafwerking voor je huis? Overweeg dan om terrazzo zelf te doen. Terrazzo is een tijdloze en veelzijdige vloerbedekking die bestaat uit een mix van marmer- of granulietkorrels en cement. Het resultaat is een prachtige vloer met een glanzende en gladde afwerking. Het goede nieuws is dat je terrazzo zelf kunt aanleggen, mits je de juiste materialen en technieken gebruikt.

Als je ervoor kiest om terrazzo zelf te doen, kun je niet alleen geld besparen, maar ook je creativiteit de vrije loop laten. Je kunt verschillende kleuren en patronen gebruiken om een uniek vloerontwerp te creëren dat perfect past bij je interieur. In dit artikel delen we waardevolle informatie en tips om je te helpen bij het zelf doen van terrazzo.

Benodigde materialen

Voordat je begint met het zelf aanleggen van terrazzo, is het essentieel om jezelf vertrouwd te maken met de benodigde materialen. Hier is een lijst van items die je nodig hebt:

 • Een cementmengsel
 • Marmer- of granulietkorrels
 • Een waterdichte primer
 • Een troffel of spaan
 • Een schuurmachine
 • Een polijstmachine
 • Een sealer
 • Beschermende kleding en handschoenen

Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen vooraf aanschaft, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt gaan.

Voorbereiding

Voordat je begint met het aanleggen van terrazzo, is het belangrijk om de ondervloer goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat de ondervloer schoon, droog en vrij van vuil en stof is. Eventuele scheuren of oneffenheden moeten worden gerepareerd voordat je begint met het aanbrengen van het terrazzo-mengsel.

Daarnaast is het raadzaam om een waterdichte primer aan te brengen op de ondervloer. Deze primer zorgt ervoor dat het terrazzo-mengsel goed hecht en voorkomt dat er vocht vanuit de ondervloer het terrazzo binnendringt.

Het aanleggen van terrazzo

Nu je de voorbereiding hebt voltooid, is het tijd om het terrazzo aan te leggen. Volg deze stappen om een prachtige terrazzo-vloer te creëren:

 1. Meng het cementmengsel volgens de instructies op de verpakking. Voeg vervolgens de marmer- of granulietkorrels toe aan het mengsel en roer goed door.
 2. Breng het mengsel gelijkmatig aan op de ondervloer met behulp van een troffel of spaan. Zorg ervoor dat het mengsel goed verdeeld is en alle scheuren en gaten zijn opgevuld.
 3. Laat het terrazzo-mengsel uitharden volgens de instructies op de verpakking. Dit kan enkele dagen duren, afhankelijk van het type mengsel dat je hebt gebruikt.
 4. Zodra het terrazzo volledig is uitgehard, gebruik je een schuurmachine om het oppervlak glad te maken. Begin met een grove korrel en werk geleidelijk naar een fijnere korrel.
 5. Na het schuren is het tijd om het terrazzo te polijsten met behulp van een polijstmachine. Dit geeft de vloer een glanzende en gladde afwerking.
 6. Als laatste stap breng je een sealer aan op het terrazzo om het te beschermen tegen vlekken en slijtage. Volg hiervoor de instructies op de verpakking van de sealer.

Na het voltooien van deze stappen heb je een prachtige terrazzo-vloer gecreëerd die jarenlang meegaat.

Veelgestelde vragen

1. Hoe lang duurt het voordat het terrazzo volledig is uitgehard?

De uithardingstijd van terrazzo kan variëren, afhankelijk van het type mengsel dat je hebt gebruikt en de omgevingsomstandigheden. Over het algemeen duurt het enkele dagen tot een week voordat het terrazzo volledig is uitgehard.

2. Is terrazzo geschikt voor zowel binnen als buiten?

Ja, terrazzo is zowel geschikt voor binnen- als buitentoepassingen. Het is een duurzaam materiaal dat bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Zorg er bij buitentoepassingen wel voor dat je een sealer aanbrengt om het terrazzo te beschermen tegen vocht en vuil.

3. Kan ik terrazzo over een bestaande vloer leggen?

Ja, het is mogelijk om terrazzo over een bestaande vloer te leggen. Zorg ervoor dat de bestaande vloer stevig en vlak is voordat je het terrazzo-mengsel aanbrengt. Het is ook raadzaam om een primer te gebruiken om ervoor te zorgen dat het terrazzo goed hecht.

Voordelen en nadelen van terrazzo zelf doen

Voordelen:

 • Je bespaart geld door het zelf te doen, omdat je geen professionele installateur hoeft in te huren.
 • Je kunt je creativiteit de vrije loop laten en een uniek vloerontwerp creëren.
 • Terrazzo is een duurzaam materiaal dat lang meegaat en bestand is tegen slijtage.

Nadelen:

 • Het aanleggen van terrazzo vereist geduld en nauwkeurigheid. Het kan tijdrovend zijn.
 • Als je geen ervaring hebt met het werken met cementmengsels, kan het lastig zijn om het terrazzo goed aan te leggen.
 • Het is belangrijk om beschermende kleding en handschoenen te dragen tijdens het werken met cementmengsels, omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de huid.

In conclusie, terrazzo zelf doen is een uitdagend maar lonend project. Met de juiste materialen, technieken en geduld kun je een prachtige terrazzo-vloer creëren die jarenlang meegaat. We hopen dat dit artikel je heeft geïnspireerd en geholpen bij het zelf doen van terrazzo.


Lees ook deze artikelen

Leave a Comment