Next level zelfvoorzienend: je eigen boerderij!

Louise de Graaf


Leestijd: 3 minuten

Wil je een stap verder nemen in next level zelfvoorzienend zijn, dan kan je naast groente en fruit in je moestuin ook eens denken aan het houden van dieren. Lees je natuurlijk eerst goed in of een van deze onderdelen wat voor je is en neem bewust de stappen hierin.

1. Neem wat kippen in de achtertuin.

Heb je wat ruimte en een stukje gras of een plek waar je wat grasmatten kunt leggen? Dan zullen een paar kippen het zeker naar hun zin hebben. Maak zelf een kippenhok of koop er een tweedehands. Kippen zijn geweldige huisdieren die je van lekkere verse eitjes voorzien. Ze eten veel van je groente- en keuken afval op, zoniet dan is het goede compost voor de tuin. Ze hebben niet al te veel onderhoud nodig, hun mest is ideaal voor je compostbak mee te vullen. Heb je veel eieren die je niet weg gegeten of gebakken krijgt? Dan kan je ze bewaren met behulp van ongebluste kalk. Let op, eieren van je eigen kip moet je niet schoonmaken als je ze langer wilt bewaren.

 

2. Leer jagen.

Jagen, dat kennen we eigenlijk alleen van de films of van vroeger hoe grootouders dat wellicht nog deden. Maar waarom niet jagen voor je vers stuk vlees. Let op om te kunnen en mogen jagen heb je een vergunning nodig. Controleer altijd hoe hier de regelgeving in is. De wetenschap dat een dier een vrij leven heeft geleefd en op humane wijze is gedood om een gezin te voeden, is wel het ultieme van zelfvoorzienend zijn op gebied van voedsel. Je gunt geen dier om op een commerciële veevoederplaats te leven in te kleine hokken met als enig doel vetgemest te worden en naar de slachtbank te gaan. Dat wil je toch niet op je bord hebben.

3. Leer slachten.

Het logische vervolg op het jagen is het leren slachten. Je hebt het wild geoogst, leer nu hoe je het zelf moet slachten. Mocht je daar nog niet bedreven in zijn, zoek dan een plaatselijke slager die het wild kan slachten en je het vlees kan leveren. Vraag of je mee kunt kijken zodat je het voor een volgende keer zelf kunt.

gewoon-zelfvoorzienend-vissen

4. Leer vissen en hoe je ze schoonmaakt.

Het is een beetje hetzelfde als jagen, maar vissen is heel wat anders. Vissen heeft iedereen wel eens gedaan als leuk tijdverdrijf. Hoe je een hengel moeten spannen, haakjes kunt vastmaken en de vis buitmaakt. Het fileren van een vis is wat makkelijker dan een hert slachten. Daarnaast is ook een stuk vis op de barbecue erg lekker.

5. Neem vleeskonijnen.

Een bok en twee voedsters kunnen genoeg vlees produceren om een jaar lang een konijn per week te eten. Zeker, konijnen zijn schattig en knuffelbaar, maar ze kunnen een geweldige manier zijn om je vriezer te vullen. Konijnen kun je een goed leven geven in je eigen tuin en daarbij weet je dat ze niet geleden hebben in een klein hok om met kerst weer de nodige bouten te moeten produceren.

6. Koop je eigen melkvee.

Wie al melkgeiten aan zijn boerderij kan toevoegen is al zeker goed bezig met next level zelfvoorzienend. Verse, rauwe melk is heerlijk en goed voor je! Als je de ruimte hebt, voeg dan een paar geiten of een koe toe.

7. Leer hoe je een huid moet looien.

In vroegere culturen maar ook nog tegenwoordig werd niets weggegooid van al hun geslachte dieren. Ze gooiden zelfs het karkas niet gewoon aan de kant. Leer hoe je een huid moet looien, zeker nadat je bent gaan jagen. Absoluut niets mis met wat handgemaakt, zacht leer. Het heeft volop mogelijkheden!

8. Leer boter, kaas en yoghurt te maken.

Dit zijn eigenlijk 3 dingen, maar ze zijn allemaal zuivel-gerelateerd. Boter is makkelijk, begin daar maar mee. Yoghurt is zo slecht nog niet en kaas weten we allemaal wel hoe lekker dat is op een vers gebakken snee brood.

next-level-zelfvoorzienend-kaas-maken

9. Leer om vet te smelten.

In tegenstelling tot wat ons altijd is verteld, zijn dierlijke vetten goed voor ons! Leer hoe je je eigen vet kunt smelten, want er zijn maar weinig plaatsen waar je gezonde dierlijke vetten kunt kopen. Weten hoe je je eigen reuzel en talg kunt maken is een prachtig iets.

10. Word een bijenboer.

We vermoorden onze bijen! De meeste honing in de winkel is niet eens honing. Begin voor jezelf en je hebt verse, lokale honing en ook nog eens bijenwas om kaarsen van te maken!

Natuurlijk heb je je moestuin al op orde om bij al dit lekkers nog wat verse groenten en fruit te eten! Na deze lijst te hebben gelezen, hoe next level zelfvoorzienend ben je?Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment