Nederlanders over de grens – Zweedse buren

Louise de Graaf


boek_zelfvoorzienend_leven_nederlanders_over_de_grens_zweedse_buren_lineke_breukel

De behoefte aan een vrijer bestaan waarbij zelfvoorzienendheid een belangrijke rol speelt, zorgt ervoor dat auteur van dit boek, Lineke Breukel met haar gezin in 2012 naar Zweden vertrekt waar zij in het hoogland van Småland een huisje in een bosgebied betrekken.

Een nieuw zelfvoorzienend leven in Zweden

Lineke Breukel, een Nederlandse coach en mental trainer, had het gevoel dat ze vastzat in een leven vol stress en drukte in Nederland. Samen met haar man en volwassen zoon besloot ze om een nieuwe start te maken in het zuiden van Zweden. In 2012 vestigden ze zich definitief in het Zweedse Småland. In haar boek “Zweedse buren” deelt Lineke haar verhaal over de jarenlange wens om te emigreren en het opbouwen van een nieuw leven in Zweden.

Het boek “Nederlanders over de grens – Zweedse buren” is een emotionele achtbaan waarin Lineke openhartig vertelt over haar eigen gedachten en twijfels. Ze beschrijft de uitdagingen van hun nieuwe leven, zoals het kopen van een huis, het houden van kippen en het omgaan met de onzekerheden van het nieuwe bestaan. Ook deelt ze aardige anekdotes over de ervaringen die ze opdoet in Zweden.

Aspecten van zelfvoorzienend worden

Zelfvoorzienend worden omvat vele aspecten en is ook meer een levensstijl ontwikkelen dan meteen doen.

Een van de aspecten van het zelfvoorzienend worden is het creëren van een moestuin. Hier zijn enkele belangrijke stappen:

  • Kies een goede locatie voor je moestuin, met voldoende zonlicht en water.
  • Bepaal wat je wilt verbouwen en maak een plan voor je moestuin.
  • Bereid de grond voor door hem te ontgraven en te bemesten.
  • Plant je gewassen en onderhoud je moestuin regelmatig.

Door een moestuin te beginnen, kan je zelfvoorzienend worden en genieten van de voordelen van eigen voedsel verbouwen.

Zelfvoorzienend in Zweden

Zweden biedt een gunstig klimaat voor landbouw en bosbouw, waardoor het mogelijk is om zelf voedsel te verbouwen en hout te kappen. De Zweedse overheid biedt ondersteuning aan mensen die zelfvoorzienend willen leven, zoals subsidies voor het kopen van land en het opzetten van een bedrijf.

De Zweedse cultuur waardeert zelfvoorziening en duurzaamheid, waardoor het makkelijker is om een gemeenschap van gelijkgestemden te vinden. Echter, het Zweedse klimaat kan erg koud en donker zijn in de winter, waardoor het moeilijk kan zijn om voedsel te verbouwen en energie op te wekken. Bovendien kan de Zweedse taal een barrière zijn voor mensen die niet Zweeds spreken, waardoor het moeilijk kan zijn om zich te integreren in de lokale gemeenschap. Het boek “Nederlanders over de grens – Zweedse buren” helpt je om je gedachtes en twijfels van zelfvoorzienend te worden weg te nemen.

Zelfvoorzienende mindset creëren

Om succesvol te zijn in een zelfvoorzienend leven in Zweden, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Het leren van de Zweedse taal is essentieel om je te integreren in de lokale gemeenschap en om te communiceren met de autoriteiten. Het vinden van een goede locatie voor je zelfvoorzienend bedrijf, met voldoende zonlicht en water, is ook cruciaal. Een goed plan voor je zelfvoorzienend bedrijf en een stabiele financiering zijn eveneens noodzakelijk.

Het is ook belangrijk om flexibel en aanpasbaar te zijn, en om te leren van je fouten en ervaringen. De Zweedse regelgeving kan streng zijn, waardoor het moeilijk kan zijn om een zelfvoorzienend bedrijf op te zetten. Maar met de juiste mindset en voorbereiding kan een zelfvoorzienend leven in Zweden een zeer lonende en bevredigende ervaring zijn.



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment