Het moestuin seizoen lijkt in de winter nog ver weg. Maar niets in minder waar, het is de tijd om je voor te bereiden op het volgende seizoen. Als een waardige moestuinierder weet je wel hoe belangrijk het is om te plannen en te organiseren om de beste oogst te realiseren. Eén manier om orde op zaken te brengen is door gebruik te maken van een moestuin kalender of agenda.
In dit artikel
Wil je met je eigen moestuin beginnen en ben je helemaal klaar voor het nieuwe moestuin seizoen? Wat dan zeker niet mag ontbreken is een handige hulp voor je tuin. Of eigenlijk voor je eigen planning!
Een moestuin starten en onderhouden kan chaotisch zijn. Bijhouden wanneer je wat gaat zaaien, waar, wanneer je moet oogsten, voorzaaien, welke plant wel of niet bij elkaar zetten.
In dit blog artikel ga ik dieper in op wat een moestuin kalender is, waarom je er één nodig hebt, en de verschillende soorten kalenders en agenda’s die er zijn.
Wat is een Moestuin kalender
Een moestuin kalender is een planning tool die speciaal ontworpen is voor moestuinierders. Het helpt je bij het bepalen van het juiste moment om zaden te planten, water te geven, te oogsten.
Een goede moestuin kalender biedt ook advies over de beste plantsoorten voor elke seizoen, afhankelijk van je locatie en klimaat. Dit maakt het gemakkelijker voor je om een succesvollere en productievere moestuin te creëren.
Waarom heb je een moestuin kalender nodig?
Misschien denkt je dat je als een ervaren moestuinierder alles reeds weet over de beste tijd om te planten en te oogsten. Maar feitelijk kan een moestuin kalender je met veel meer dingen helpen dan je denkt.
Hier een aantal punten waar je misschien nog niet aan gedacht hebt.
- Organiseer
Met een moestuin kalender kan je alle belangrijke data, zoals zaai- en oogst tijden, in één plek bewaren. Door een duidelijk overzicht te hebben wat je gaat zaaien in het volgend moestuin seizoen kan je gerichter te werk gaan. Wat weer tijdwinst oplevert en de effectiviteit van je werk voor de moestuin verhoogt. - Betere resultaten
Door te blijven lezen en leren van je moestuin kalender, krijg je een beter overzicht van je behaalde resultaten van het vorig moestuin seizoen. Wat ging goed in de tuin, welke groenten deden het niet zo goed, en factoren die invloed hebben gehad op je oogst, zoals temperatuur, regenval en zonuren. Door al deze informatie te gebruiken voor je volgende plan zal dit bijdragen aan betere resultaten en een grotere oogst. - Gezondheid
Moestuinieren is niet alleen een genot, maar ook een geweldige manier om gezonde voeding te produceren. Een moestuin kalender kan je ook helpen bij het selecteren van de juiste planten om je gezondheid te promoten. - Sociale verbinding
Een moestuin kalender kan je helpen met het delen van je kennis en ervaringen met andere moestuinierders in je gemeenschap. En wie weet komen er wel nieuwe vriendschappen en samenwerkingen uit voort!
Wanneer, wat, waar?
Een belangrijk aspect van succesvol moestuinieren is het weten wanneer je wat doet in de moestuin. Afhankelijk van het type plant, het klimaat en de tijd van het jaar, kunnen de taken en activiteiten in de moestuin variëren.
Een goede moestuin kalender zal je helpen bij het bepalen van de beste tijd om te planten, te wateren, te beplanten en te oogsten, zowel voor warme alsook koude seizoens planten.
- (Voor)zaaien
Een moestuin kalender zal je informeren over de ideale zaaimomenten voor diverse plantensoorten. Dit helpt je bij het planten van zaden of kweekplanten, en wanneer je wat moet voorbereiden. De kalender zal je ook adviseren over hoe dicht je de planten bij elkaar zet en de optimale bodemsamenstelling voor elke plant. - Wateren
Het helpt je ook bepalen hoeveel water je planten nodig hebben. Wanneer en hoeveel water je moet geven, afhankelijk van de soort plant en de temperatuur in jouw gebied. - Planten
Een moestuin kalender geeft je tips en trucs om je moestuin efficiënt gedurende het seizoen te organiseren. Dit helpt je bij het kiezen van planten die het beste werken in je klimaat, de beschikbare ruimte, evenals bij het plannen voor het volgende moestuin seizoen om de bodemkwaliteit te verbeteren en de bestrijding van ziekten te minimaliseren. - Oogsten
De beste momenten om je planten te oogsten, zodat je de rijpe vruchten kan plukken terwijl ze nog vers zijn. Verder geeft het je advies over het corrigeren van de PH-waarde van de grond, of een plant voldoende zonlicht nodig heeft of niet en het reguleren van de temperatuur om de smaak en kwaliteit te maximaliseren.
Soorten moestuin kalenders
Er zijn diverse soorten moestuin kalenders op markt. Kies voor een kalender die het beste bij je past.
- Fysieke boeken
Dit zijn papieren boeken die je uiteraard fysiek in je handen hebt. Ze zijn praktisch en handig, maar kunnen onhandig zijn als ze een groot formaat hebben. Let hierbij dan ook op als je er eentje koopt. Of natuurlijk ook leuk om te krijgen. En zonder stroom heb jij wel altijd je kalender bij de hand! - Digitale versie
Een digitale versie van een moestuin kalender is ook heel bruikbaar. Als je wat meer van achter de computer zitten bent (of op tablet of telefoon). Er zijn online kalenders of je hebt een eigen document gemaakt. Je kunt makkelijk zoeken maar ja, is er geen stroom (of je batterij leeg) dan ook geen kalender!
Verschil tussen moestuin agenda en kalender
Eigenlijk is het verschil net als met een agenda en kalender die je in het dagelijks leven gebruikt. De een voor te noteren wat er allemaal gedaan moet worden, de andere die meer informatie geeft over een onderwerp en je helpt herinneren.
Moestuin kalender:
- Specifiek gericht op moestuinieren.
- Bevat planning, advies en informatie over groenten, fruit, kruiden en andere plantensoorten.
- Meestal jaarlijks, zodat je altijd op de hoogte bent van de actuele seizoensgevoeligheden.
- Sommige zijn wat uitgebreider en hier kan je notities en aantekeningen in kwijt.
Maria Thun Zaaikalender 2024
De originele biodynamische zaaikalender, gebaseerd op tientallen jaren onderzoek door biodynamische pionier Maria Thun, wordt al vele jaren gebruikt en gewaardeerd door boeren en tuinders. Deze handige gids geeft per twee weken gedetailleerde adviezen over de optimale data en tijden voor het zaaien, planten, verzorgen en oogsten om je te helpen gezondere planten te kweken en hogere opbrengsten te krijgen.
Bekijk
Moestuin agenda:
- Minder specifiek gericht op moestuinieren.
- Focus op organisatie en planning van je taken en activiteiten rond de moestuin.
- Kunnen zeer variabel zijn in indeling en inhoud.
- Niet noodzakelijkerwijs jaarlijks; sommigen kunnen bijvoorbeeld per seizoen zijn.
Zaaiagenda | complete gids
Complete gids voor zaaien en oogsten in de moestuin; 90 groentesoorten en 1100 groenterassen. Biedt alle informatie die iedere moestuinder graag wil weten.
Bekijk
Wanneer koop je een moestuin kalender?
Als je besluit om een moestuin kalender aan te schaffen, beslis dan voor jezelf wat je aandacht wilt geven en of dan een kalender of een agenda bij je past. Denk daarbij ook na over de volgende punten.
- Doel
Wilt je een fysiek boek of een digitale versie? Overweeg hoe vaak je in de moestuin bent en of er op de plek stroom is en je een (mobiel) apparaat ter beschikking hebt. - Functies
Welke functies willen je daadwerkelijk gebruiken? Sommige kalenders bieden meer functies dan anderen, zoals herinneringen, notities en details van planten. - Prijscategorie
Zorg ervoor dat je een kalender koopt die past in jouw budget. Er zijn moestuin kalenders in alle prijssegmenten, van betaalbaar tot luxueus. - Recensies
Lees recensies van andere moestuinners om te zien of datgeen je wilt kopen voldoet aan jouw verwachtingen.
Hoe dan ook helpt een agenda of kalender je bij het organiseren van je tijd, verbetering van je oogst.
Nog meer kalenders!
En als je dan toch bezig bent met een moestuin kalender aan te schaffen, zijn ze er ook nog in vele smaakjes te verkrijgen.
Bijvoorbeeld een thematische moestuin kalenders die zich richten op bepaalde thema’s, zoals een bepaalde plantensoort (zoals rozen of kasgroenten) of een bepaalde cultivatie techniek (zoals permacultuur of biologisch).
Of eentje die gericht is op een specifiek klimaat of gebied in de wereld. In het hoge noorden zoals Zweden zul je andere groenten kunnen verbouwen dan in het tropische weer van Spanje of Portugal. Bekijk de shop voor nog meer leuke, handige kalenders, agenda’s en andere boeken.
Lees meer over andere onderwerpen
Kim schrijft niet alleen artikelen voor Gewoonzelfvoorzienend.nl, ze is tevens ook initiatiefnemer van deze website. In haar dagelijks leven werkt ze aan een zelfvoorzienende lifestyle en opgedane kennis en ervaringen schrijft zij in artikelen over uiteenlopende onderwerpen.