Wat dacht je van een eigen moestuin beginnen? Wie wil dat nu niet, lekker verse groente uit eigen tuin! Vele zullen al wat groente, maar vooral ook fruit in de tuin groeien. Denk aan tomaten of aardbeien. Goede en makkelijke planten waar je met veel plezier in de zomer de vruchten van plukt.
Je eigen moestuin hoeft niet perfect te zijn. Elk stukje is bruikbaar, mits je ook een goede bemesting hebt van de grond.
Iedereen kan een moestuin beginnen. Of het nu in je eigen tuin is, of vanwege plaatsgebrek heb je een volkstuintje. In beide gevallen ben je bewust bezig met het produceren van je eigen voedsel. En kan je dit ook zien als een stapje in zelfvoorzienend leven. Ben je nog nieuw in het eigen voedsel produceren, begin klein. Start met groente die makkelijk in onderhoud zijn en waarvan je weet dat ze altijd wel een goede opbrengst hebben. Denk hierbij aan tomaten, bonen, radijsjes of wortelen. En natuurlijk wat je graag eet. Vul het aan met de nodige kruiden zoals basilicum, peterselie of lente ui. Of ben je toch meer van het zoete, start dan met fruit zoals aardbeien, frambozen, bessen en maak er eigen jam van.
Bewaren van je oogst
Afhankelijk van de hoeveelheid die je zaait en hoe groot je moestuin is zul je ook een bepaalde hoeveelheid voedsel produceren. Je kunt zaaien in intervallen waardoor sommige groente een langere tijd opbrengsten hebben. Maar het kan wel eens zijn dat je een grote hoeveelheid aan opbrengt hebt, te veel om in een keer te consumeren. Er zijn mogelijkheden om groenten zoals boontjes ook gewoon in te vriezen. De smaak blijft goed behouden en zo kan je een voorraad aanleggen voor de herfst of winterdagen. Lekker met stampot!
Ook Aardappelen zijn te bewaren, net als appels. Bekijk wat je behoefte is aan groente en fruit en of je tot conserveren van deze producten wilt overgaan. Je kunt het natuurlijk ook verkopen of de buren blij maken met een deel van de oogst.
Kosten van een moestuin
Alleen de zon gaat gratis op. Aan een moestuin hangen kosten. Hoeveel je wilt uitgeven is aan jezelf. Je kunt het zo perfect maken en veel nieuw kopen, of je maakt veel zelf zoals verhoogde zaaibedden. Of je zaait of plant in volle grond of in een bak, een goede bemeste grond is een belangrijk onderdeel van een goede oogst.
Ook of je wilt zaaien of wilt planten heeft invloed op de kosten. Zaadjes zijn goedkoper, soms in de aanbieding en langer houdbaar. Wil je direct profijt hebben van je groente en geen gedoe met zaaien en wachten, dan kan je ook ‘kant-en-klare’ plantjes kopen. Kortom, je kunt op veel manier een moestuin beginnen en de kosten hoeven niet meteen heel hoog te zijn.
Enkele tips voor je moestuin avontuur
✔ Waar wil je je moestuin beginnen, in je tuin of volkstuin
✔ Kies de plekken uit waar je moestuin het geschikts is om te starten
✔ Maak je eigen zaaikalender en weet wanneer je wat kunt oogsten
✔ Zorg voor een gezonde bodem en geef voldoende water
✔ Zaai de juiste groenten op de plek die het meest geschikt is
✔ Geef voldoende voeding
✔ Oogst tijdig en regelmatig je moestuin
Dit zijn maar enkele tips om je moestuin avontuur een goed begin te geven. Het is niet erg als iets mislukt of toch niet het gewenste resultaat heeft in oogst. Dit is een leermoment en de weg naar zelfvoorzienend is het leukste. Ontdek steeds weer nieuwe dingen om te verbeteren in je moestuin. En geniet ervan en bedenk dat je je eigen voedsel produceert. En naast je moestuin kun je altijd nog een mooie siertuin aanleggen vol met bloemen om zo bijen aan te trekken.
Boeken om je een start te geven met je moestuin
Lees je graag en vind je het fijn om een boek te hebben om in te bladeren en te gebruiken bij het starten en onderhouden van je moestuin? Er zijn goede boeken die je kunnen helpen en vol met tips en voorbeelden staan. Of producten waarmee je een start kunt maken met je eigen moestuin.