Je kan op verschillende manieren invulling geven aan (gedeeltelijk) zelfvoorzienend leven. Één van die manieren is door te breien. Gastblogger Stephanie legt uit waarom breien het ultieme gevoel van voldoening door zelfredzaamheid kan creëren.
Gastblog door Stephanie (Jonaterra)
In dit artikel
Terug naar de basis
In de huidige wereld staat gemak voorop. De ene uitvinding na de ander wordt gemaakt om het onszelf gemakkelijker te maken en om minder te hoeven werken. We werken wel, maar dat doen we om van dat geld producten en diensten te kopen om het onszelf gemakkelijk te maken.
Filosofe Hannah Arendt analyseert dit in haar boek ‘De Menselijke Conditie’ en concludeert dat we als mensen het echte arbeiden proberen te ontvluchten. Echt arbeiden wordt volgens haar gekenmerkt door zwoegen en repetitieve handelingen die inherent zijn aan de kringloop van het leven. Dingen die je doet om in leven te blijven dus.
Koop boek op Bol.com
Dit komt het beste naar voren bij zelfvoorzienend leven in een hutje op de hei: je zorgt voor je eigen water, voedsel, warmte en onderdak. De meeste van ons brengen onze tijd dagenlang op een kantoor achter een computer door. Volgens Arendt kan dit ons nooit dezelfde blijvende voldoening geven als het repetitieve zwoegen dat echt arbeiden typeert: het hoort bij onze natuur. Misschien dat kamperen daarom zo populair is?
Breien en repetitief zwoegen
Oké, natuurlijk dacht Arendt met herhalend zwoegen niet meteen aan miljoenen breisteken die tot een trui leiden. Maar ik denk dat het zwoegen om tot een trui te komen me wel die voldoening geeft waar Arendt op doelt.
Want net zoals het malen van graan, het onkruid wieden in de moestuin, of het hakken van hout, gaat het hier eigenlijk om best saaie handelingen. Je verstand staat even uit en je laat honderden meters aan wol door je vingers over je breipennen glijden om weken later een trui voor jezelf, je geliefde of je kind klaar te hebben.
Een gemiddelde reel op Instagram duurt ongeveer 10 seconden omdat dit onze aandacht het beste vasthoudt.
En ik kan je vertellen, het geeft enorm veel voldoening om je gezin in kleding te kunnen voorzien nadat je er zolang aan hebt gewerkt. Want waar steken we vandaag de dag nog urenlang de tijd in? Een gemiddelde reel op Instagram duurt ongeveer 10 seconden omdat dit onze aandacht het beste vasthoudt. 10 seconden!
Om vervolgens uren per dag filmpjes van 10 seconden weg zitten te scrollen voor steeds die dopamine kick. Dit brengt me meteen bij mijn volgende punt.
Breien is goed voor je mentale gezondheid
Uit onderzoek is gebleken dat ‘oma hobby’s’ zoals breien goed zijn voor je mentale gezondheid. Dat komt omdat je rustig naar een doel toewerkt en jezelf ondertussen uit kan dagen met een nieuw patroon. Dit is goed voor de hersenen en er komen allerlei feelgood stofjes bij vrij.
Bovendien is het goed voor je concentratie en door de bewegingen die je met je handen maakt heeft breien een therapeutisch effect op het verwerken van (traumatische) gebeurtenissen. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat breiers minder stress in hun leven ervaren.
Moderne kleinschalige ambacht
Maar breien is niet alleen goed voor jezelf, ook de wereld doe je er een plezier mee door je eigen kleding te maken. Hoe dan? Even terug naar filosofe Hannah Arendt. Een andere conclusie die ze namelijk trekt is dat we niet meer bouwen aan een duurzame wereld.
Ze bedoelt daarmee dat werken er niet meer op is gericht om ons te voorzien in blijvende duurzame producten en zo een stabiele omgeving voor onszelf te creëren. Waar arbeiden gericht is op zwoegen voor ons eten, is werken gericht op het maken van duurzame producten.
Maar waar vroeger met zorg en aandacht ambachtelijke meubels en kleding werden gemaakt, met als doel een leven lang (of langer) mee te gaan, wordt er nu in een rap tempo geproduceerd en geconsumeerd.
Ambachten zijn misschien wel het tegengif op onze moderne consumptiedrang.
Fast fashion ketens en Ikea zijn er een mooi voorbeeld van. Ambachten zijn misschien wel het tegengif op onze moderne consumptiedrang. En leren ons de waarde van spullen weer te waarderen. Ik hoop als relatief jonge (37) breier de jongere generaties te inspireren om weer opnieuw te kiezen voor eenvoud en kwaliteit. Dit brengt mij tot mijn laatste punt.
Duurzaam alternatief voor Fast Fashion
Ik ben ervan overtuigd dat breien een duurzaam alternatief is voor fast fashion. Door zorgvuldig je wol of ander garen uit te kiezen, werk je met zorg aan je volgende kledingstuk. Één van de belangrijkste redenen voor mij om te gaan breien was om duurzame wollen kleding voor mijn gezin te kunnen maken.
Veel ‘wollen kleding’ wordt tegenwoordig gemengd met synthetische (plastic) vezels zoals polyester, elastaan, nylon of polyamide. Of nog erger: de wol wordt behandeld met een laagje plastic zodat het makkelijker te wassen is (superwash).
Door te breien heb ik volledige controle over hoe mijn trui, vest of shirt eruit komt te zien en welk natuurlijk materiaal ik kies: wordt het alpaca, merino, katoen, linnen of lokale Nederlandse polder wol?
Kies ik voor ongeverfde natuurlijke kleuren of voor een felle kleur? Op deze manier voorkom je dat een kledingstuk in de hoek van de kast beland omdat het toch nét niet de juiste kleur heeft of net niet luchtig of juist warm genoeg. Je favoriete kledingstuk breien zorgt ervoor dat je er lange tijd meer plezier van zal hebben dan een kledingkast vol H&M en Zara.
Over gastblogger Stephanie
Stephanie is filosoof en heeft een liefde voor duurzaamheid met wat de natuur ons te bieden heeft. Hieruit is haar eigen platform Jonaterra ontstaan dat mensen helpt met het zoeken naar producten gemaakt van natuurlijke materialen zonder plastic.
De boekenkast: Wat anderen ook lezen
Kim schrijft niet alleen artikelen voor Gewoonzelfvoorzienend.nl, ze is tevens ook initiatiefnemer van deze website. In haar dagelijks leven werkt ze aan een zelfvoorzienende lifestyle en opgedane kennis en ervaringen schrijft zij in artikelen over uiteenlopende onderwerpen.