Kippen houden voor beginners, alles om te starten met kippen

Louise de Graaf


Inhoud

Leestijd: 4 minuten

Wie houdt er niet van het idee om kippen in zijn achtertuin te houden? Niet alleen voorzien ze je elke ochtend van verse eieren, maar ze vermaken je ook met hun grappige capriolen en nieuwsgierige aard. Maar voordat je begint met kippen houden, zijn er een paar dingen die je moet weten. We gaan dieper in op wat je nodig hebt om te beginnen, de beste rassen voor eierproductie en enkele tips om je gevederde vrienden gelukkig en gezond te houden.

Hoewel kippen niet veel geluid maken (ten opzichte van een haan), kunnen ze wel kakelen als ze een ei hebben gelegd. Ga na of er niet te veel overlast kan zijn, of plaatst het kippenhop en kippen in een stuk tuin waar de buren het minste last hebben.

Wat heb je nodig?

Een kippenhok
Je kippen hebben een veilige plek nodig om te slapen, eieren te leggen en te ontsnappen aan roofdieren. Je kunt er zelf een bouwen of een kant-en-klaar hok kopen. Zorg ervoor dat het goed geventileerd is en genoeg ruimte biedt voor je kippen. Houtkrullen of stro zijn prima bodembedekkers om het hok schoon en droog te houden. Je kunt ook eventueel ‘deeplitter’ methode overwegen. Met gemak zet je er ook een automatisch deurtje in, die open en dicht gaat op gezette tijden.

Ren
Kippen hebben ruimte nodig om te scharrelen en te bewegen, dus een omheinde ren is een must. Maar als je een goed stuk gras hebt en je wilt ze vrij laten scharrelen dan kan dat ook.
Zorg wel voor goede omheining van je tuin. Kies je voor een ren dan ga even uit van minstens 5 vierkante meter per vogel zijn en veilig genoeg om te voorkomen dat roofdieren binnendringen.

Voer- en drinkbakken
Je kippen hebben altijd voedsel en vers water nodig. Hangende voer- en drinkbakken helpen verspilling te voorkomen en houden het hok schoon.

Voer
Kippen hebben een uitgebalanceerd dieet nodig om gezond te blijven en goede eieren te leggen. Zorg voor een mix van graan, groenten en eiwitrijk voer.
Ook kan je ze kleingemalen eierschalen of oesterschelpen geven voor extra calcium, wat essentieel is voor de vorming van sterke eieren. En vergeet niet een composthoop te maken met keukenrestjes! Kippen zijn ook vleeseters dus ook restjes vlees kan je ze af en toe geven.

Nestkast
Je kippen hebben een eigen plekje nodig om hun eieren te leggen. Zorg voor één nestkast per drie kippen.

Zitstokken
Kippen houden ervan om ’s nachts te slapen op een stok, dus bevestig ronde stokken in het hok waar ze op kunnen zitten.

Omheining
Als je van plan bent om je kippen overdag los te laten lopen, moet je je erf omheinen met een stevige omheining van minstens 2 meter hoog. Want als je niet regelmatig de veren knipt zullen ze hoog kunnen vliegen!

Beste rassen voor eierproductie

Je kunt kiezen uit veel verschillende kippenrassen, maar ze zijn niet allemaal gelijk als het gaat om eierproductie. Hier zijn enkele populaire rassen die bekend staan om veel eieren te leggen:

 • Leghorn
  Leghoorns zijn productieve leghennen, die gemiddeld 280-300 eieren per jaar produceren. Ze zijn ook licht en makkelijk te hanteren, waardoor ze een goede keuze zijn voor hobbyboeren.
 • Rhode Island Red
  Deze vogels staan bekend om hun rijke, bruine eieren en vriendelijke persoonlijkheid. Ze produceren ongeveer 200-220 eieren per jaar.
 • Barnevelder
  Dit Nederlandse ras legt ongeveer 200-220 eieren per jaar en staat bekend om zijn mooie, donkerbruine eieren.
 • Golden Comet
  Met hun pluizige, gouden veren en vriendelijke gedrag zijn Golden Comets een populaire keuze voor hobbypluimvee. Ze produceren ongeveer 200-220 eieren per jaar.
 • Plymouth Rock
  Deze vogels zijn winterhard en vriendelijk en produceren ongeveer 200-220 eieren per jaar.
 • Sussex
  Sussex-kippen zijn robuust en leggen bruine eieren. Ze zijn ook vriendelijk en gemakkelijk te verzorgen.
 • Isa Brown
  Isa Browns zijn efficiënte legkippen en leggen bruine eieren. Ze zijn vriendelijk en geschikt voor beginners.

 

Boeken over kippen houden

Gelukkig en gezonde kippen

Zodra je je kippen hebt, zijn hier enkele tips om ervoor te zorgen dat ze gelukkig en gezond blijven:

Houd het hok schoon
Maak het hok regelmatig schoon om ziekten en ongedierte te voorkomen. Verwijder uitwerpselen en vervang de bodembedekking indien nodig.

Voldoende voedsel en water
Zorg ervoor dat je kippen altijd toegang hebben tot vers water en voedsel.

Laat ze vrij rondlopen
Indien mogelijk, laat je kippen overdag vrij rondlopen. Zo kunnen ze op zoek naar insecten en grassen, die hun dieet gevarieerder maken.

Bescherm ze tegen roofdieren
Roofdieren zoals vossen, wasberen en haviken vormen een bedreiging voor je koppel. Gebruik kippengaas om je hok en ren te beschermen tegen deze gevaren.

Zorg voor voldoende ventilatie
Goede ventilatie is essentieel om je kippen gezond te houden. Zorg voor voldoende luchtstroom in het hok om vocht en ammoniak te verwijderen.

Hitte en kou
Kippen kunnen net als mensen last hebben van hittestress. Zorg voor schaduw, ventilatoren of mistsystemen om het hok koel te houden tijdens de hete zomermaanden.
Zorg in koude klimaten voor voldoende bescherming tegen bevriezing. Gebruik isolatie of verwarmingskussen om het hok warm te houden.

 

 

Gezondheidsproblemen
Informeer jezelf over veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij vleeskuikens, zoals ademhalingsproblemen, mijten en inwendige parasieten. Weten hoe je deze problemen herkent en behandelt, kan helpen om je koppel gezond te houden.

Let op het gedrag en de lichaamstaal van je kippen. Door ze regelmatig te observeren, kun je mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig herkennen en problemen voorkomen. Kippen zijn levende wezens en verdienen het om met zorg behandeld te worden. Behandel ze voorzichtig om stress of verwondingen te voorkomen.

Wees voorbereid op noodgevallen
Ongelukken kunnen gebeuren en het is belangrijk om voorbereid te zijn. Zorg voor een plan voor noodsituaties, zoals een gewonde kip of een aanval van een roofdier.

Geniet van je kippen
Tot slot, vergeet niet om van je kippen te genieten! Ze kunnen fascinerende en vermakelijke metgezellen zijn en ze voorzien je van heerlijke eieren. Neem de tijd om hun gedrag te observeren, met ze om te gaan en de unieke persoonlijkheden van elke vogel in je kudde te waarderen.

Als je deze tips volgt, kun je een gelukkige en gezonde omgeving creëren voor je hobbypluimvee. Vergeet niet dat het houden van kippen verantwoordelijkheid en aandacht voor details vereist, maar de beloning is de moeite meer dan waard. Dit zijn slechts enkele tips, lees je altijd goed in. Er zijn veel boeken te krijgen en video’s te bekijken over het houden van kippen. Hiermee gaat het zeker lukken!

 

Vers eitje

Kippen houden in je achtertuin kan een leuke en verrijkende ervaring zijn en een goede stap in zelfvoorzienend worden. Met het juiste hok, voeding en zorg kunnen kippen niet alleen verse eieren produceren, maar ook als leuke huisdieren fungeren. Lees je altijd goed in over aanschaf van levende dieren en de verantwoordelijkheid. Heb je een leuk verhaal over je eigen kippen, schroom niet om een gastblog te schrijven!

 

Lees meer over andere onderwerpen

 

 

 

 Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment