Hoe duurzaam is je badkamer?

Louise de Graaf


Duurzaamheid begint thuis en een plek dat we vaak over het hoofd zien, is de badkamer. Niet iedereen heeft een hyper moderne badkamer, een mooie landelijke badkamer is misschien meer je stijl. Maar wat we wel weten, is dat verouderde badkamers vaak minder duurzaam blijken te zijn dan gerenoveerde badkamers. Het gaat echter niet alleen om de leeftijd van de badkamer, maar ook om de producten die we gebruiken en hoe we gebruik maken van de badkamer.

Hoe duurzaam is je badkamer?

Een duurzame badkamer draagt bij aan het behoud van onze planeet en verlaagt je energiekosten. Oudere badkamers zijn vaak minder vriendelijk voor het milieu vanwege oude apparaten die veel energie verbruiken. In moderne badkamers worden slimme technologieën gebruikt om efficiënter met water en energie om te gaan. Ga je een nieuwe badkamer kopen? Dan zijn de volgende punten het overwegen waard!

Een duurzame badkamer kan aan meerdere van de volgende punten voldoen:

–          Gebruik van kranen, douchekoppen en toiletten die minder water verbruiken om natuurlijke hulpbronnen te sparen.

–          Het gebruik van LED-lampen draagt bij aan een groenere badkamer en vermindert energiekosten.

–          Door badkameronderdelen, zoals tegels en wastafels, opnieuw te gebruiken, wordt afval verminderd en bevorderen we een circulaire economie.

–          Het bewust kiezen van producten zonder wegwerpplastic draagt bij aan het verminderen van onnodig afval.

–          Het selecteren van producten met duurzame verpakkingen draagt bij aan een schonere omgeving.

–          Sluit de badkamer aan op een regenwater recuperatie systeem

Hoe duurzaam is je badkamer? landelijke badkamer

Hoe gebruik je je badkamer op een duurzame manier? 10 Makkelijke switches

Gelukkig hoef je niet een hele nieuwe landelijke badkamer te kopen om duurzamer te leven. Hier zijn 10 makkelijke switches die je kunt maken om je badkamer groener te maken.

Gebruik een stuk zeep

Een gewoon stuk zeep is beter voor het milieu dan vloeibare zeep. Het heeft minder verpakking, gebruikt minder water om te maken en veroorzaakt minder CO2-uitstoot tijdens het transport. Dit komt omdat zeep in blok minder verpakkingsmateriaal nodig heeft dan vloeibare zeep in plastic flessen. Het maken van zeepblokken kost ook minder water dan het produceren van vloeibare zeep.

Bovendien zijn zeepblokken lichter en nemen ze minder ruimte in tijdens het transport, wat helpt om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Dus, door simpelweg voor zeepblokken te kiezen, kunnen we allemaal een steentje bijdragen aan een schonere planeet.

Kies voor een bamboe tandenborstel

Plastic tandenborstels hebben maar liefst 500 jaar nodig om af te breken. Daarentegen is een tandenborstel van bamboe biologisch afbreekbaar en daarmee een veel duurzamer alternatief. Bamboe tandenborstels zijn gemaakt van een hernieuwbare grondstof en kunnen na gebruik natuurlijk afgebroken worden, zonder schadelijke resten achter te laten.

Door over te stappen op bamboe tandenborstels verminderen we onze afhankelijkheid van plastic, dragen we bij aan het verminderen van plasticafval en maken we een milieubewuste keuze voor een schonere planeet. Het is een kleine, maar belangrijke stap naar een duurzamere levensstijl.

Hoe duurzaam is je badkamer? landelijke badkamer

Gebruik geen vochtige doekjes

Door geen gebruik te maken van vochtige toiletdoekjes, zal je minder last hebben van verstoppingen. Vochtige doekjes veroorzaken vaak verstoppingen in riolen en leidingen, wat het milieu schaadt. Deze duurzame alternatieven zijn herbruikbaar en kunnen eenvoudig worden gewassen, waardoor je niet alleen geld bespaart, maar ook een positieve impact hebt op het milieu. Kies voor een schonere en groenere manier van persoonlijke hygiëne door deze eenvoudige switch te maken.

Kies voor verpakkingsvrije producten

Let op verpakkingen en kies voor producten in gerecyclede of biologisch afbreekbare verpakkingen. Bulk kopen en hergebruik van verpakkingen verminderen afval. Door bewust te winkelen en te kiezen voor milieuvriendelijke verpakkingen, draag je bij aan het verminderen van afval en het beschermen van onze planeet. Koop producten in grote hoeveelheden om minder verpakking te gebruiken en hergebruik verpakkingen waar mogelijk. Op deze manier maak je eenvoudige stappen om een positieve impact op het milieu te hebben.

Maak je eigen schoonmaakmiddelen

Veel schoonmaakproducten hebben schadelijke chemicaliën en zitten in plastic flessen. Je kunt afval verminderen door zelf schoonmaakmiddelen te maken met natuurlijke ingrediënten. Zo bescherm je niet alleen het milieu, maar zorg je ook voor een gezonder thuis. Het is eenvoudig en voordelig om bijvoorbeeld schoonmaakazijn en citroen te gebruiken

Hoe duurzaam is je badkamer? landelijke badkamer

Gebruik gerecycled toiletpapier

Veel toiletpapier wordt gemaakt van nieuw papier, wat leidt tot ontbossing. Een duurzamere keuze is toiletpapier van 100% gerecycled papier of bamboe. Door dit te kiezen, spaar je bomen en draag je bij aan het behoud van bossen. Het gebruik van gerecycled papier vermindert de druk op natuurlijke hulpbronnen en helpt ecosystemen in stand te houden. Bamboe groeit snel en is een hernieuwbare bron, waardoor het een milieuvriendelijk alternatief is voor traditioneel toiletpapier.

Recycle in de badkamer

Voeg een extra afvalbak toe aan je badkamer om recycling eenvoudiger te maken. Spoel verpakkingen schoon voordat je ze weggooit. Door een tweede bak voor recycling in je badkamer te plaatsen, wordt het gemakkelijker om bewust met afval om te gaan. Spoel lege verpakkingen schoon voordat je ze weggooit, zodat recyclingprocessen effectiever kunnen verlopen. Maak recycling een routine in je badkamerritueel en draag zo bij aan een schonere planeet.

Douch korter om geld en water te besparen

Elke minuut die je korter doucht, bespaart tot wel 15 liter water. Overweeg daarnaast het gebruik van een waterbesparende douchekop om je waterverbruik nog verder te verminderen. Een waterbesparende douchekop is een eenvoudige, doch effectieve keuze voor duurzaamheid en waterbehoud in je dagelijkse routine.

Verzamel je douchewater op voor de planten

Vang het douchewater op en gebruik het om je planten water te geven. Het opvangen en hergebruiken van dit water is een eenvoudige manier om waterverspilling te verminderen en tegelijkertijd je planten te voeden.

Repareer lekkages om verspilling te voorkomen

Zorg er ook voor dat je lekkende kranen repareert om verspilling van water te voorkomen. Deze kleine handelingen dragen bij aan een duurzamere badkamerpraktijk en laten zien dat zelfs kleine veranderingen een positieve impact kunnen hebben op het behoud van onze kostbare natuurlijke hulpbronnen.

Jouw badkamer kan een duurzame ruimte worden door bewuste keuzes te maken bij zowel renovatie als dagelijks gebruik. Door milieuvriendelijke producten te gebruiken, water en energie te besparen en te kiezen voor duurzame renovatieopties, draag je bij aan een groenere levensstijl.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment