‘Het Roer Om’, een leuke kijk op emigratie en zelfvoorzienend leven

Louise de Graaf


Leestijd: 3 minuten

het-roer-om-emigreren-zelfvoorzienend-worden

Het televisieprogramma ‘Het Roer Om’ heeft in Nederland een ware fascinatie opgewekt door zijn bijzondere kijk op emigratie en zelfvoorzienend leven. De Nederlandse serie, dat overgekomen is van de Britse Channel 4-serie ‘No Going Back’, volgt families die de stap durven te zetten om hun leven in Nederland achter zich te laten en een nieuw bestaan op te bouwen ergens in het buitenland.

 

‘Het Roer Om’ is de Nederlandse versie van de Britse realityserie ‘No Going Back’ van Channel 4. De show volgt gezinnen die de sprong wagen en naar een ander Europees land verhuizen, vastbesloten om daar een nieuw leven op te bouwen.

Meestal zijn het mensen die de stad verlaten voor een rustiger bestaan op het platteland, ver weg van kantoorbanen en in een kleinschaligere omgeving. Ze laten hun vertrouwde leven achter, nemen afscheid van familie en stappen in het avontuur van verhuizen naar landen zoals Spanje, Frankrijk, Zweden of zelfs Australië.

 

Zelfvoorzienend leven in de praktijk

 

Deze stap om te emigreren heeft opvallende raakvlakken met het streven naar zelfvoorzienendheid, waarbij deelnemers vaak een lifestyle nastreven die minder afhankelijk is van (moderne) centrale voorzieningen.

Een van de opmerkelijke overeenkomsten tussen ‘Het Roer Om’ en zelfvoorzienendheid is de nadruk op een eenvoudiger eigen leven, weg van de hectiek van de stad. De deelnemers in het programma verlaten vaak kantoorbanen om op het platteland te gaan wonen. Ze bouwen boerderijen op, herstellen verwaarloosde huizen en leren zichzelf essentiële vaardigheden aan, zoals het verbouwen van gewassen en het verzorgen van dieren. Deze verschuiving naar een meer zelfvoorzienende levensstijl biedt hen een kans om een diepere band met de natuur aan te gaan en minder afhankelijk te zijn van externe voorzieningen.

 

het-roer-om-emigreren-zelfvoorzienend-worden


Motivatie van deelnemers

 

Een voorbeeld uit het programma illustreert deze verschuiving perfect: een gezin verlaat de drukte van de Britse stad en vestigt zich in een landelijke regio in Frankrijk. Ze bouwen een verwaarloosde boerderij om tot een levendige en productieve plek waar ze hun eigen voedsel kunnen verbouwen. Van het planten van gewassen tot het verzorgen van dieren, ze worden zelfvoorzienend en verminderen hun afhankelijkheid van supermarkten en andere (centrale) voorzieningen.

De populariteit van ‘Het Roer Om’ kan worden toegeschreven aan de fascinatie van het publiek voor deze avontuurlijke levensveranderingen. Mensen genieten van het meeleven met de uitdagingen en overwinningen van obstakels bij het renoveren, het leren van een nieuwe taal en zich kunnen redden in een nieuwe omgeving. Het programma biedt een inkijkje in het leven van anderen die een gedurfde keuze maken en hun comfort zone verlaten voor een nieuw avontuur.

 

Kijkcijfers en populariteit

 

Hoewel specifieke kijkcijfers niet altijd publiekelijk beschikbaar zijn, is het duidelijk dat het programma een aanzienlijke kijkersbasis heeft weten aan te trekken. De mix van entertainment en realiteit, gecombineerd met de aantrekkingskracht van het avontuurlijke emigratieverhaal, heeft een breed publiek aangetrokken.

 

het-roer-om-emigreren-zelfvoorzienend-worden

De emigratie-ervaring

 

De redenen waarom deelnemers deze stap zetten om te emigreren zijn divers. Sommigen voelen zich beperkt door de routine van het dagelijkse leven en zoeken naar een uitdaging.

Anderen verlangen naar een meer authentieke levensstijl, ver weg van de drukte van de moderne wereld. Of de huidige toestand van maatschappij en levenskwaliteit.

Het kan ook te maken hebben met het verlangen naar een andere omgeving, een ander klimaat of zelfs een betere kwaliteit van leven. Met zijn focus op emigratie, zelfvoorzienendheid en de uitdagingen van het opbouwen van een nieuw bestaan, heeft het programma een unieke aantrekkingskracht op een breed publiek weten te genereren.

 

Heb jij ook een leuke ervaring met het roer om en ben je meer zelfvoorzienend geworden?
Deel je ervaring in een gastblog!

 

Meer over het programma

 

In 60 minuten worden enkele jaren van het gezinsleven samengevat. Soms moeten ze hele boerderijen opknappen, en vaak hebben ze zelfs geen kennis van de lokale taal.

Ze komen in aanraking met verschillende instanties die hen helpen met het renoveren van gebouwen, het verzorgen van wijngaarden of het leren van de nieuwe taal.

In Nederland wordt de serie uitgezonden op RTL 4 en RTL 8, later na vanaf 2021 heeft SBS6 de Nederlandse versie van het programma vertoont.

Zowel de positieve als negatieve kanten van de ervaring worden belicht en de serie eindigt met een blik op de toekomst. De deelnemers delen of hun ervaringen aan hun verwachtingen voldeden, of ze terugverlangen naar hun eigen land en hoe ze hun toekomst zien.

 

het-roer-om-emigreren-zelfvoorzienend-worden-04

 

Wat is zelfvoorzienend zijn?

Simpel verwoord is zelfvoorzienend zijn dat je voor je eigen zelf kunt zorgen. Zorgen voor je eigen onderhoud, levensvoorziening, energie, voedsel. Dus eigenlijk alles omvattend om zonder hulp en financiële middelen van anderen te kunnen leven. Het is ook een levensstijl waarvan steeds meer mensen zich bewust van maken.

 

Lees meer over andere onderwerpen

 

 



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment