MoestuinMix is een burgerwetenschapsproject waarin moestuiniers experimenteren met verschillende gewascombinaties. En in het 2e jaar van dit project van 5 jaar doe ik mee. Aanmelden kan via de website van cropmix. Mocht het dit jaar niet meer lukken, noteer het dan in je agenda voor volgend jaar.
In dit artikel
Wat is MoestuinMix 2025?
Ik zal jullie in de loop van dit moestuinseizoen meenemen in het resultaat van dit experiment. Maar eerst even wat meer achtergrond over MoestuinMix en wat het precies is.
Het experiment
MoestuinMix is onderdeel van CropMix. Een vijfjarig onderzoeksprogramma naar op ecologie gebaseerde landbouw. Het CropMix-consortium bestaat uit een groot aantal partners en onderzoeksinstellingen.
Wageningen University & Research coördineert CropMix en de experimenten in MoestuinMix.
Als deelnemer van de MoestuinMix ga ik verschillende gewascombinaties testen met tuinbonen. De eerste combinatie is tuinboon-rode biet. De tweede combinatie bestaat uit tuinboon en een gewas naar eigen keuze.
Het doel is om te kijken welke combinaties de teelt van tuinbonen bevorderen en welke processen daarvoor zorgen, zoals groei en weerbaarheid. De zaden voor de tuinbonen en rode bieten zijn biologisch en ik heb ze ontvangen per post van de universiteit.
Bij het experiment gaat het om het meten van de opbrengst van de tuinbonen door het tellen van de peulen en de bonen. Wat is het moment van zaaien, bloei en oogst.
Gewascombinaties
Door het meedoen aan dit project kunnen in korte tijd veel combinaties getest worden. Er zijn in Nederland steeds meer mensen met een moestuin of volkstuintje en met waardevolle ervaring die kunnen helpen.
In een moestuin groeien vrijwel altijd verschillende gewassen naast en door elkaar, waardoor ze bij uitstek geschikt zijn om verschillende combinaties te testen.
Met dit project, kan dus in korte tijd waardevolle data uit verschillende omgevingen, zoals bodemtype en landschap gehaald worden.
Zaaien maar!
Mijn experiment is gestart. De tuinbonen zijn eind februari voorgezaaid en staan nu in het experiment veld in de moestuin. Als gewascombinatie naast de geleverde rode biet, heb ik gekozen voor eigen rode biet. Dit omdat het een laag gewas is en dus niet de tuinboon de zon zal ontnemen. Hoe het verder verloopt met de tuinboon en de rode biet zal ik na de eerste oogst, en dus ook het eind van dit experiment delen.
Wil je zien hoe het experiment gaat, neem dan een kijkje op het Youtube kanaal van Homestead in France:
Over gewoonzelfvoorzienend.nl
Dit initiatief, gestart door Kim in 2021, is ontstaan door interesse in het onderwerp zelfvoorzienend zijn. Niet alleen is deze website ontstaan om bewustwording te creëren in dit onderwerp. Ook de kennisdeling over de vele onderwerpen die raken aan zelfvoorzienend worden.
Kim is een IT-er van origine, daarnaast ook fotografe, videograaf en digitale/online marketeer. Met al deze kennis is het niet moeilijk om een website te starten. In een online wereld kan ze wel overleven, maar hoe zit dat met zelfvoorzienend worden in de offline wereld? Hoogste tijd om te werken aan een zelfvoorzienende lifestyle!
Wat anderen ook lezen
Kim schrijft niet alleen artikelen voor Gewoonzelfvoorzienend.nl, ze is tevens ook initiatiefnemer van deze website. In haar dagelijks leven werkt ze aan een zelfvoorzienende lifestyle en opgedane kennis en ervaringen schrijft zij in artikelen over uiteenlopende onderwerpen.