Drinkbaar water, durf jij het water uit de rivier te drinken?

Louise de Graaf


Leestijd: 6 minuten

gewoon-zelfvoorzienend-drinkbaar-water-watervoorziening-rivier

Drie minuten zonder lucht.
Drie dagen zonder water.
Drie weken zonder voedsel.

Dit is er nodig om te kunnen overleven. En je ziet, naast gewoon ademen, kan je niet langer dan 3 dagen zonder water. En dan staat uitdroging er niet bij. Daarom is het belangrijk om bij elke stap richting zelfvoorzienend te zijn, na te denken over je watervoorziening. En juist niet vertrouwen op het gemak van water uit de kraan.

Of er nu een ramp in de buurt is gebeurd, of het water moet worden afgesloten in je straat of er een andere reden is waardoor je geen drinkbaar water hebt, het is belangrijk om hiervoor een plan te hebben. En het liefste 2 plannen, mocht het ene niet werken.

Zelfvoorzienend zijn is ook een enerzijds overleven, overleven met de middelen die je hebt, maar ook voorbereiden op zelfstandig te kunnen voortleven. Daarom kan je water ook wel zien als een overlevingsmiddel en is het goed te beseffen hoe belangrijk dit goedje is. Je ziet het wel eens op van die overlevingsprogramma’s waar iemand midden in de wildernis moet overleven. En daarbij komt altijd wel het vinden en zuiveren van water aan bod dat het grootste probleem is. Vaak wachten ze zo lang dat ze wanhopig worden en riskant gedrag gaan vertonen, zoals water drinken uit een stilstaand watertje. En soms moesten de deelnemers in de aflevering ook nog gered omdat ze door uitdroging te zwak werden om water te zoeken.

Natuurlijk is een dergelijke tv-programma niet realistisch, of toch wel?
Er zijn talloze kleinere problemen die kunnen uitgroeien tot een persoonlijke ramp als je geen voorraden bij de hand hebt:

– Je auto gaat stuk en je moet wachten of lopen voor hulp. Zonder water zou je snel kunnen uitdrogen in hete temperaturen.
– Je vergeet de waterrekening te betalen of je hebt geen geld meer hiervoor en de nutsvoorzieningen worden een week lang afgesloten.
– In je gemeente geldt een waterbeperking wegens verontreiniging van de waterzuiveringsinstallatie.
– De stroom valt uit en je huis werkt op bronwater, waardoor er geen stromend water meer is totdat er weer elektriciteit is.
– Je bent aan het wandelen en verdwaalt, waardoor je gedwongen bent een nacht in het bos door te brengen met alleen de voorraden in je rugzak.

Zoals je ziet, onverwachte gebeurtenissen kunnen iedereen op elk moment overkomen.

Alleen water vinden is niet genoeg.

Wist je dat er meer mensen sterven na de nasleep van een ramp dan tijdens de ramp? En de nummer één doodsoorzaak? Verontreinigd water. Als je dorst hebt, wanhopige dorst, zit het in de mens om te drinken wat je kunt vinden. Simpelweg omdat de dreigende dood door uitdroging je meer zorgen maakt dan de ziekteverwekkers in dat vieze water dat je naar binnen slurpt. Maar het drinken van besmet water kan leiden tot een groot aantal ziekten zoals dysenterie, hepatitis A, cholera, tyfus, difterie en polio. Eén persoon die zijn afval niet op de juiste manier verwerkt, kan de watervoorraad van honderden, zelfs duizenden mensen stroomafwaarts van hem besmetten of verontreinigen.

 

Vers drinkbaar water in elke situatie beschikbaar hebben.

Nu gaat het bovenstaande iets meer over rampen of het zogenaamd preppen. Toch is het belangrijk om ook richting zelfvoorzienend leven te denken als een prepper of je voor te bereiden op dergelijke rampen die in je buurt kunnen plaatsvinden. Of je nu net begint met zelfvoorzienend leven of al langer bezig bent, er is altijd wel iets nieuws te leren over water. Naast lucht, is water het meest vitale element voor de mens.

Als je begint met zelfvoorzienend zijn, kan je het volgende eens overwegen hoe je:
– Een aanzienlijke voorraad water kunt opslaan.
– Water kunt verkrijgen als je voorraad op is.
– Het drinkbaar kunt maken.
– Vervuild drinkwater kunt bestrijden.
– Je water kunt conserveren, totdat je weer toegang hebt tot vers drinkwater of een bron.

Een watervoorziening en -bron zijn niet alleen belangrijk bij rampen. Het is van vitaal belang te weten wat er in water op de loer kan liggen, zelfs als het verondersteld wordt veilig uit je kraan te stromen. Gemeentelijke watervoorzieningen en waterputten kunnen dingen bevatten die je liever niet consumeert. Soms zijn deze verontreinigingen mild en veroorzaken ze alleen problemen als ze gedurende een lange periode worden geconsumeerd. Andere keren kunnen de verontreinigingen een vatbaar persoon bijna onmiddellijk ziek maken.

Er is niets waardevoller dat je kunt opslaan dan water of de middelen om water te zuiveren. Er is geen grotere voorzorgsmaatregel die je kunt nemen dan het veiligstellen van een veilige bron van water. Zonder dit ene vitale element dat 50 tot 70 procent van je lichaam uitmaakt, ben je zo goed als dood.

gewoon-zelfvoorzienend-drinkbaar-water-watervoorziening-eigen-put

Zelfs niet-preppers hebben water nodig.

Je hoeft niet op de dag des oordeels te wachten om de noodzaak van een watervoorraad in te zien. Een gebeurtenis die relatief klein zou zijn als je een watervoorraad had, kan zonder watervoorraad in een levensbedreigende noodsituatie veranderen. Over de hele wereld gebeuren onverwachte situaties, zoals:
– Vreselijke stormen
– Chemische lekkages
– Autopech
– Aardbevingen
– Het water naar je huis wordt afgesloten
– Droogte
– Waterputten die droog komen te staan.

In dergelijke situaties word je zelden van tevoren gewaarschuwd. Mensen worden er niet op attent gemaakt dat hun auto later op de dag stuk zal gaan. Niemand krijgt te horen: “Hé, morgen komt er een aardbeving, dus ren maar snel naar de winkel.” Je weet niet van tevoren dat een tank dodelijke chemicaliën in de gemeentelijke watervoorziening gaat lekken. Je moet er gewoon klaar voor zijn als deze dingen gebeuren.

Soms zeggen mensen dingen als, “je maakt je te veel zorgen” of “je moet leren te ontspannen.” Wat ze missen is dit: Voorbereid zijn is geen pessimisme. Het is de ultieme daad van optimisme. Als water beperkt is, breekt er chaos uit. Het is gemakkelijk om te zeggen: “Oh, ik ga gewoon naar de winkel en pak een paar flessen,” maar als iedereen in je omgeving hetzelfde idee heeft, duurt het niet lang voordat de schappen leeg zijn, waardoor je mogelijk zonder water komt te zitten. Voorbereid zijn en zelfvoorzienend zijn in je waterbeheer en voorraad is van levensbelang dan.

 

Bron van water

Als je geen drinkbaar water in de buurt hebt dan kan je ook eens denken aan een opvangsysteem voor regenwater. Dit is de ultieme doe-het-zelf-waterbron. Als je het geluk hebt om in een plaats te wonen waar veel regen valt, zelfs als je in het midden van een stad woont zonder andere natuurlijke bronnen, dan heb je het voor elkaar.

Regenwater wordt al lang gewaardeerd om zijn zuiverheid en zachtheid. Het heeft een bijna neutrale pH-waarde en is vrij zouten, mineralen en andere natuurlijke en door de mens gemaakte verontreinigingen. Regenwater opvangen is een oude techniek, maar de populariteit ervan als hernieuwbare en hoogwaardige waterbron is de laatste tijd toegenomen.

Het meeste regenwater is zuiver tot het in contact komt met oppervlakken die dat niet zijn. Als je echter in een gebied woont met zware industriële vervuiling, kan je regenwater een aantal ongewenste verontreinigingen bevatten.

Als er het hele jaar door veel neerslag valt, kan een aantal waterputten of -vaten op de hoeken van je woning, schuren of andere gebouwen voldoende water leveren voor wat je nodig hebt behoeften, inclusief het aanvullen van je moestuin.

Regenwater opvangen lijkt misschien niet veel op te leveren, maar het zal je verbazen: Volgens sommige schattingen kan je ongeveer uitgaan dat elke centimeter regen die op een opvanggebied van 1.000 vierkante meter valt, ongeveer 2500 liter regenwater kan opvangen!

 

gewoon-zelfvoorzienend-drinkbaar-water-watervoorziening-regenton

 

Regenton voor opvang water

Het opzetten van een systeem om regenwater op te vangen en op te slaan is vrij eenvoudig, en er zijn verschillende manieren om het te doen. Ten eerste moet je plekken rond je huis vinden waar je water kunt opvangen en daar een regenton plaatsen. Dit kan het dak van je huis zijn of een andere constructie op je erf.

Denk eraan dat een opvangplaats veel meer opvangt dan alleen water. Bladeren, takjes, uitwerpselen van dieren, en ander natuurlijk afval zal waarschijnlijk vermengd raken met uw water. Zoals met elk water dat je wilt gaat gebruiken voor consumptie, zult je het moeten filteren voordat je het drinkt.

Er zijn een aantal soorten daken die niet worden aanbevolen voor wateropvang omdat het risico op besmetting te groot is. Oude teer- en grinddaken en daken met asbest shingles of behandeld cederhout zijn enkele voorbeelden.
Dus als je niet weet van welk materiaal je dak is gemaakt, is het belangrijk om dat uit te zoeken voordat je het als opvangsysteem gaat gebruiken.

Ook als je dakgoten soldeerlood bevatten of bedekt zijn met verf op loodbasis, wil je ze eigenlijk niet gebruiken om water op te vangen voor consumptie. Het kan te riskant zijn het drinkwater als consumptie te gebruiken. Vervang ze door dakgoten van niet-toxische materialen als je ze wilt gebruiken om regenwater op te vangen voor drinkbaar water. Of zorg voor goede waterfiltering en weet zeker dat het water goed drinkbaar is.

Er zijn nog vele andere bronnen van water zoals  zoutwaterwater, rivieren, meren, pondjes, stromen en poeltjes of een eigen waterput boren. Kortom, genoeg mogelijkheden om te te kunnen voorzien van dit belangrijk goedje. Bereid je nu voor, dat is een zorg minder voor als je het echt nodig hebt!Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment