De zelfvoorzienende tuin van Huw Richards en Sam Cooper. 365 dagen eten uit eigen tuin met slechts 4 uur per week werk en 10 maanden lang om meer dan 1 kilo groenten, fruit en kruiden per dag te oogsten. Dat is een geweldig doel om te gaan bereiken! Het boek is er in het Engels en nu ook in het Nederlands.
In dit artikel
Over het boek
In mijn eerste boekreview van dit jaar ga ik je vertellen over het boek ‘De zelfvoorzienende tuin’. Het oorspronkelijke boek in het Engels was al uitgebracht in 2024. En nu is het boek ook naar het Nederlands vertaald en verkrijgbaar.
Ik zal je door het boek meenemen en wat hoogtepunten delen. Na het lezen van het boek heb ik er veel tips uit gehaald voor mijn eigen moestuin. En ben zo enthousiast geworden dat ik ga proberen zijn plan te volgen om 365 dagen lang van mijn moestuin te kunnen eten.
Het boek is opgedeeld in hoofdstukken die elk een schakel vormen om uiteindelijk het hele jaar door te kunnen eten van je eigen tuin. Want niet alleen het zaaien en oogsten, maar ook het bereiden en bewaren van je oogst is een essentieel onderdeel in het boek.
Een pagina uit het boek | Fotografie: Huw Richards
De zelfvoorzienende tuin van Huw Richards en Sam Cooper | € 24,40 | Oorspronkelijke titel: The Self-Sufficiency Garden | Koop het boek
De tuin aanleggen
Voordat je ook maar een courgette, tomaat of kruid uit je tuin kunt halen, is het aanleggen van de moestuin de eerste stap. Hoe en waar ga je de tuin maken, rekening houdend met de zonuren, schaduwplekken alsook de kwaliteit van de grond.
Welke onderdelen kun je allemaal toevoegen aan de tuin om de opbrengst te maximaliseren en ook wel te vergemakkelijken. Denk hierbij aan verhoogde bedden, broeibedden, een tunnelkas. Hoe je ze maakt staat ook met handige stappen uitgelegd.
Daarnaast heeft je tuin goede voedzame grond nodig en zelfgemaakte compost is een ware toevoeging. Hoe maak je een compostbak, hoe vul je deze met welk materiaal uit de tuin? Allemaal vragen die Huw je uitlegt zodat je je eigen compost kunt laten verteren door de wormen voor geweldige mulch en voeding voor de moestuin.
Om het voorzaaien te vergemakkelijken is een oppottafel heel geschikt, daar waar je je zadentrays kunt voorbereiden. En een moestuin is niets zonder het juiste gereedschap om het te kunnen onderhouden.
Het tuinseizoen
Nadat je de contouren van de moestuin hebt aangebracht, je composthoop klaar voor gebruik, is het tijd voor het moestuin seizoen. Iedere tuinder kan niet wachten tot het voorjaar begint. Maar wist je dat je in elke maand van het jaar wel wat kunt doen in je moestuin? Huw legt in een duidelijk overzicht per maand uit hoe hij zijn moestuin heeft ingericht, waar hij heeft gezaaid en hoeveel oogst het heeft opgeleverd.
Met een zaai- en kweekschema per maand geeft hij aan hoe zijn moestuin er elke maand uitziet. Ook vertelt hij hoe je het tweede seizoen kunt ingaan door te evalueren en te leren van het afgelopen tuinseizoen. En weet je hoe je de schrale periode kunt doorkomen? Je leest het in het boek.
Een pagina uit het boek | Fotografie: Huw Richards
In de keuken
Het blijft natuurlijk niet alleen maar bij zaaien en de moestuin bijhouden. Je hebt als het goed is ook een oogst. En na het lezen van dit boek zou je kunnen werken aan 365 dagen eten uit eigen tuin.
In een ander deel van dit boek gaat het dan ook over wat te doen met je oogst. Hier komt Sam Cooper om de hoek kijken. Hij legt uit hoe je van al je producten uit de tuin er heerlijke maaltijden van kunt maken. Maar ook hoe je kunt conserveren en fermenteren.
Kortom, na het werken in de moestuin jezelf belonen met een heerlijke maaltijd.
Conclusie
Het boek is makkelijk leesbaar, duidelijk van stof. Ook afbeeldingen hoe je onderdelen zoals een tunnelkas of broeibed zelf kunt maken is goed beschreven. Het leuke aan het boek is dat Huw je een hele goede handleiding geeft hoe je ook zelf aan de slag kunt gaan om 365 dagen te eten uit de tuin.
Het is zeker een aanrader om aan je boekenkast toe te voegen voor zowel een beginner als iemand die steeds meer zelfvoorzienend wilt worden. Ik heb het met veel plezier gelezen. De aantekeningen zijn gemaakt en ik ga dit moestuinseizoen aan de slag!
Ben je geïnteresseerd geraakt door mijn boekreview, of wie weet wil je dit graag cadeau geven, dan is het boek o.a te koop bij Kookwinkel.nl Daar vind je trouwens nog meer gerelateerd leesvoer voor tuin en keuken.
Fotografie: Huw Richards
Over gewoonzelfvoorzienend.nl
Dit initiatief, gestart door Kim in 2021, is ontstaan door interesse in het onderwerp zelfvoorzienend zijn. Niet alleen is deze website ontstaan om bewustwording te creëren in dit onderwerp. Ook de kennisdeling over de vele onderwerpen die raken aan zelfvoorzienend worden.
Kim is een IT-er van origine, daarnaast ook fotografe, videograaf en digitale/online marketeer. Met al deze kennis is het niet moeilijk om een website te starten. In een online wereld kan ze wel overleven, maar hoe zit dat met zelfvoorzienend worden in de offline wereld? Hoogste tijd om te werken aan een zelfvoorzienende lifestyle!
Wat anderen ook lezen
Kim schrijft niet alleen artikelen voor Gewoonzelfvoorzienend.nl, ze is tevens ook initiatiefnemer van deze website. In haar dagelijks leven werkt ze aan een zelfvoorzienende lifestyle en opgedane kennis en ervaringen schrijft zij in artikelen over uiteenlopende onderwerpen.