de stap naar een zelfvoorzienend leven

Louise de Graaf


Leestijd: 5 minuten

homestead-kopen-zonnepanelen-zelfvoorzienend-leven

 

Een homestead kopen is veel meer dan alleen het kopen van een stuk grond met een huis. Het is een bewuste keuze om een meer zelfvoorzienende levensstijl te starten en dichter bij de natuur te leven. Maar wat houdt een homestead precies in en waarom zou iemand deze levensstijl willen omarmen? Lees verder hoe we dieper ingaan op dit concept van een homestead kopen, de redenen erachter, de kosten, locatie-overwegingen, onafhankelijkheid en waarop je moet letten bij een homestead kopen.

 

Wat is een homestead?

Een homestead is een stuk land, vaak gelegen op het platteland, waar mensen meer zelfvoorzienend willen worden. Onafhankelijkheid creëren. Dit betekent dat ze proberen in hun basisbehoeften te voorzien, zoals voedsel, water en energie, door hun eigen gewassen te verbouwen, dieren te houden. Dit kan terug gaan naar de basis, maar kan ook in een moderne jasje. Homesteaders willen zo min mogelijk afhankelijk zijn van het stadsleven van externe bronnen.

Waarom zou je een homestead kopen?

Een homestead kopen kan een grote boerderij zijn, een stuk land in het buitenland waarop je gaat bouwen. Een homestead kopen in Nederland is bijna niet meer mogelijk zonder hier een hoge hypotheek voor te nemen, daarom is er een trend om in het buitenland, landen zoals Zweden, Hongarije of Frankrijk, een geschikter plekje te vinden.

Een aantal redenen waarom men dit plekje wilt vinden en kopen?

1. Onafhankelijkheid

Een van de belangrijkste redenen om een homestead te kopen, is het streven naar onafhankelijkheid. Homesteaders willen niet afhankelijk zijn van supermarkten, openbare voorzieningen of energiebedrijven. Ze willen de controle hebben over hun eigen voedselproductie, energieopwekking en watervoorziening.

2. Duurzaamheid

Hoewel het woord duurzaam tegenwoordig een smet heeft gekregen, is het in de ogen van homesteaders een vanzelfsprekendheid. Door zelfvoorzienend te zijn, verminderen ze hun ecologische voetafdruk en dragen ze bij aan een duurzamere manier van leven. Keuken afval gaat naar de kippen in plaats van in de groenbak die in de stad opgehaald moet worden en waar je per lediging moet betalen.

3. Zelfvoorzienend zijn

Het idee van voor jezelf en familie te kunnen zorgen en niet afhankelijk te zijn van anderen is aantrekkelijk voor veel homesteaders. Het proces van groenten kweken, eigen vee of pluimvee houden voor vlees-, melk-, of ei consumptie. Energie onafhankelijk te zijn en een community te creeëren met de buurt om elkaar te helpen.

4. Respect voor de natuur

Homesteads bieden een kans om dichter bij de natuur te leven. Het dagelijkse contact met de natuur, seizoensveranderingen en het werken op het land kan verrijkend zijn.

 

homestead-kopen-locatie-en bodemkwaliteit-zelfvoorzienend-leven

 

De kosten van een homestead kopen?

Het kopen van een homestead kan variëren in kosten, afhankelijk van locatie, grootte en voorzieningen. Het ultieme in zelfvoorzienend zijn in je eigen homestead kopen is om dit zonder hypotheek te (kunnen) doen. Overweeg de mogelijkheden bij de verkoop van je eigen huis of gebruik te maken van spaargeld om hiermee je droom homestead te kopen. Er zijn nog een aantal zaken die je kunt overwegen bij de aankoop van een homestead:

 • Aankoopprijs van het land
  De initiële kosten van het land kunnen sterk variëren, afhankelijk van de locatie en de grootte van het perceel. Ook welk land je wilt gaan wonen. Zo ben je wellicht gehecht aan Nederland en denk je absoluut niet aan emigreren, maar vergelijk eens het huis en grond met een ander land zoals Belgie, Frankrijk, Spanje, Portugal, Hongarije of zelfs Amerika, Canada of Australië.
 • Bouwkosten
  Als je van plan bent om een huis te bouwen of te renoveren, neem zeker de bouwkosten in overweging. Maak een goede lijst met wat er gedaan moet worden met reeële kosten. Bedenk dat niet alles in een keer gedaan hoeft te worden, maar maak wel een prio-lijst om de belangrijke zaken in het vizier te houden.
 • Infrastructuur
  Denk hierbij aan de kosten voor het installeren van een waterput, zonnepanelen-installatie en septic tank.
 • Onderhoud en levensonderhoud
  Het dagelijkse onderhoud van je homestead en de kosten van levensonderhoud, zoals voedsel en voorzieningen, zijn doorlopende kosten. Wil je blijven werken in het land waar je woont dan komt hierbij ook het leren van de taal bij.

 

homestead-kopen-zonnepanelen-zelfvoorzienend-leven

Locatie overwegingen voor je homestead

De locatie van je homestead is van cruciaal belang. Hier zijn enkele overwegingen:

 • Klimaat
  Het klimaat van je locatie beïnvloedt welke gewassen je kunt verbouwen en welke dieren je kunt houden. Zorg ervoor dat het klimaat geschikt is voor jouw plannen. Overweeg ook of je goed tegen strenge winters of hete zomers kunt. En indien niet, zorg dat je je homestead daarop kunt verbeteren zoals goede houtkachels en verwarming voor de winter. En een goede ventilatie en airco voor de zomerdagen. Bedenk ook hoe je er zou kunnen overleven als er geen stroom is voor langere tijd.
 • Beschikbaarheid van water
  Een betrouwbare watervoorziening is essentieel. Overweeg de beschikbaarheid van waterbronnen zoals putten, beken of meren. Is er geen waterput op je toekomstige homestead, bekijk dan de mogelijkheden om er een te (laten) graven.
 • Zonlicht
  Zonlicht is van vitaal belang voor het verbouwen van gewassen en het opwekken van zonne-energie. Zorg ervoor dat je homestead voldoende zonlicht krijgt. Vooral in de herfst en wintermaanden. Hoe noordelijker boven de evenaar of zuidelijker onder de evenaar, hoe minder zonuren er zijn.
 • Toegang tot voorzieningen
  Hoewel je zelfvoorzienend wilt zijn, is het handig om toegang te hebben tot voorzieningen zoals ziekenhuizen, scholen en winkels. Bekijk op wat voor afstand deze voorzieningen liggen en of deze ook het hele jaar door bereikbaar zijn. En hoe je deze voorzieningen wilt bereiken, met een auto, fiets of lopend.

 

homestead-kopen-klimaat-winter-zelfvoorzienend-leven

Onafhankelijkheid is een belangrijke drijfveer

Een homestead biedt een ongekende mate van onafhankelijkheid. Homesteaders zijn in staat om zelf te voorzien in hun basisbehoeften en zijn minder afhankelijk van externe bronnen. Dit betekent dat ze zich kunnen aanpassen aan veranderingen in de samenleving, zoals economische neergang of noodsituaties.

Waarop te letten bij het kopen van een homestead

Bij het kopen van een homestead zijn er enkele belangrijke zaken om op te letten:

 • Bestemmingsplannen
  Controleer de lokale bestemmingsplannen en zorg ervoor dat je homestead geschikt is voor de activiteiten die je wilt ondernemen. Of weet zeker dat er geen grote windmolens in de buurt geplaatst gaan worden. Of dat er plannen zijn voor de aanleg van een snelweg midden door je landelijke uitzicht. Hoewel het niet altijd te voorspellen is wat er voor plannen gemaakt worden in de buurt van de homestead, kan je dit wel al bekijken van te voren.
 • Bodemkwaliteit
  Laat de bodemkwaliteit testen om er zeker van te zijn dat deze geschikt is voor je groenten en fruit of veevoer te verbouwen.
 • Watervoorziening
  Onderzoek de beschikbaarheid en kwaliteit van waterbronnen op het terrein. Zijn er natuurlijke bronnen, loopt er een riviertje in de buurt. Of een vijver?
 • Energiebronnen
  Overweeg de beschikbaarheid van energiebronnen zoals zon en wind. Kan je uitwijken naar een stroomnetwerk of ben je helemaal off-grid.
 • Geschiktheid voor gewassen en vee
  Zorg ervoor dat de grond geschikt is voor de gewassen en dieren die je van plan bent te houden. Bekijk ook of er genoeg grond bij het huis zit waarop je het vee wilt grazen.
 • Levenskwaliteit
  Denk na over hoe het leven op de homestead je kwaliteit van leven zal beïnvloeden, inclusief factoren zoals isolatie en sociale interactie. Denk er over hoe je op latere leeftijd hier kunt verblijven. Als je begin 30 bent is het wonen boven aan de berg met een fikse wandeling nog goed te doen, maar wat als je 70 bent? Zo ook met het soort homestead. Bekijk wat de mogelijkheden zijn om alles gelijksvloers te kunnen maken zodat je tot je oude dag nog vol kunt genieten van je eigen plekje.

homestead-kopen-kippen-houden-zelfvoorzienend-leven

Een homestead kopen is een grote stap naar een zelfvoorzienende en duurzame levensstijl. Het biedt onafhankelijkheid, verbinding met de natuur en de mogelijkheid om te leven volgens je eigen waarden. Voordat je deze reis begint, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen, je opties te overwegen en de juiste locatie te kiezen die past bij jouw visie voor een zelfvoorzienend leven. Denk erom, het gaat om de reis, niet om het doel!

 

Heb je een homestead en wil je je verhaal hier delen hier?
Schrijf een gastblog!

 Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment