De 5 leukste zaaikalenders voor 2024

Louise de Graaf


Met een handige zaaikalender kan jij aan de slag gaan om jouw moestuin tot een succes te maken. Je weet welke groente of kruiden je wanneer moet voorzaaien en wanneer je kunt oogsten.

 

Waarom heb je een zaaikalender nodig?

Als je nieuw bent met moestuinieren of de uitdaging aan wilt gaan en meer groente, kruiden of fruit wilt verbouwen dan is een zaaikalender een goede start. Hiermee kan je een overzicht maken wat je wilt zaaien en in welke maand. Kies de groentes en kruiden uit die je lekker vind en die ook passen in de ruimte die je hiervoor wilt gebruiken. Met een zaaikalender hou je het overzicht. Het is een goede companion om je op weg te helpen en te houden. Niet alleen kan je een zaaikalender zelf maken er zijn ook zaaikalenders te koop.

Na een jaar moestuinieren kan je makkelijk met de kalender evalueren wat wel en wat niet gelukt is. Zo kan je hier volgend jaar van leren als je weer een nieuwe zaaikalender gaat maken.

Je kunt makkelijk aan de slag door een standaard kalender te nemen. Dat kan digitaal op je computer, uitprinten of online een van de vele leuke zaaikalenders kopen. Je maakt vervolgens een lijst van zaden die je wilt gaan kweken en zoekt op wat de zaaiperiode is. Ook is het goed om te weten hoe gezaaid moet worden. Is het voorzaaien, in een kas of in de volle grond. En in welke maand dit dan is.

Er is een verschil tussen zaaien en planten. Geef dit ook aan de de kalender. Zo plant je bloembollen, uien en erwten bijvoorbeeld. Bij zaaien strooi je de zaadjes uit op een zaaibed of in ondiepe groeven in de grond.

In januari of februari maak je een zaaikalender. Als de kalender helemaal gemaakt is, is het tijd om alle spullen bij elkaar te verzamelen. Als het voorjaar begint dan is er werk aan de winkel. Soms ook nog wel eerder als je groenten gaat voorzaaien.

 

De 5 leukste zaaikalenders & agenda’s

Wil je aan de slag met je moestuin dan is een zaaikalender of agenda handig. Er zijn leuke kant-en-klare te koop die je meteen op weg helpen.

 

^ MOESTUIN AGENDA – FLOOR KORTE
In de Moestuin Agenda heb je niet alleen ruimte voor je afspraken, maar deelt Floor Korte ook handige weetjes en tips voor je moestuin.


^ MARIA THUN ZAAIKALENDER
De nieuwe zaaikalender van Maria Thun vol met illustraties en tips.


^ MIJN MOESTUIN MET WEEKNOTITIES
Het weeknotitieboek voor elke moestuinliefhebber. Begin meteen in maart als het moestuinseizoen van start gaat! Hou je moestuinwerkzaamheden over alle seizoenen van het jaar bij in dit ongedateerde weeknotitieboek en bundel alle informatie die je verzamelt.


^ MOESTUINKALENDER VAN ANNEMIEKE PIERS
Of het nu om een flinke lap grond, een balkonnetje of een piepklein tuintje gaat, er is niets lekkerder dan (uit je eigen tuin oogsten) tuinieren in je eigen tuin. Daarbij komt deze moestuinkalender goed van pas.


^ MOESTUINKALENDER A4 FORMAAT
Deze moestuinkalender is een musthave voor iedereen die geïnspireerd wil worden om aan de slag te gaan met moestuinieren. In de kalender vind je veel ruimte voor aantekeningen, mooie foto’s, een zaaikalender, tuintips en recepten.


BONUS: Zaaien in een kweekbakken of zaaitray

Nu je weet dat je met je moestuin aan de slag wilt gaan, zul je ook moeten gaan zaaien. Denk ook aan voorzaaien en wanneer je dit het beste kunt doen. Verzamelen alle onderdelen voor het zaaien. Om te starten zijn kweekbakken of zaaitrays handig. Je gebruikt dit om de plantjes op te kweken, te vermeerderen of te verspenen voordat je ze buiten uitplant.

Wat zijn de stappen bij het zaaien?

  1. Zorg dat je voldoende kweekbakken hebt en je een startmix van aarde.
  2. Vul de zaaibakjes met deze startmix. Label de zaaibakjes met wat je hier aan zaden in gaat doen. Maak gaatjes in de aarde waar je de zaadjes in doet.
  3. bedek de zaadjes met wat aarde, druk het een beetje aan en besproei alles goed met water.
  4. zet de zaaibakjes in een rek. Het is niet nodig dat ze in het licht staan.
  5. Controleer elke dag of de aarde nog vochtig is totdat je het zaadje ziet ontkiemen

In de kiemfase groeit de plant uit het zaad. Waarom dit in het donker kan is omdat de aanwezigheid van licht hun groei remt. Het licht breekt koolzuurgas af en verdrijft zuurstof. Zaden verharden hierdoor. In een donkere omgeving blijven deze gassen ongestoord en bevorderd dit de kieming.

Wat mag niet ontbreken in de moestuin?

Als je naast groente en fruit ook kruiden in je moestuin zet kun je een maaltijd altijd lekker op smaak brengen met verse kruiden. Groente, fruit of kruiden om gemakkelijk mee te beginnen in je moestuin zijn:

  • tomaten
  • bonen
  • courgette
  • pepers
  • aardappelen
  • en kruiden zoals basilicum, tijm, oregano of bieslook

Denk ook aan de volgende gereedschappen en spullen om straks lekker in je moestuin verder te kunnen gaan.

  • Kleine kweekkasjes
  • Oppottafel
  • Patiokas
  • Plantenstekers
  • Gieter en een regenton
  • Insectenhotel
  • Goede en juiste tuingereedschap



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment