Browser isolatie is een techniek om je identiteit online te beschermen van het doorsturen en verzamelen van data. Grote techbedrijven zoals Google, Facebook verzamelen gegevens van je en kunnen een profiel van je bijhouden hoe en wat je online gedrag is, waar je op zoekt, wat je bekijkt en wat je interesses zijn. Dit is een erge inbreuk op je privacy en het is dan ook belangrijk om te weten hoe je je online blootgeeft en wat je er tegen kunt doen.
Technieken
Er zijn technieken om dit te minimaliseren en bij goed gebruik je minder tot niet te volgen bent online voor deze bedrijven (lees: niet meer interessant bent). Een van deze technieken heet browser isolatie. Je hebt hier wel minimaal 3 verschillende internet browsers voor nodig en ook wel een stukje discipline.
Hoe te gebruiken?
In het volgende voorbeeld gaan we werken met 3 verschillende browsers. Dit zijn Chrome, Brave en Firefox. Gebruik elke browser voor een specifiek doel. Zet de bladwijzer balk aan op elke browser met alleen die pagina’s die je gaat bezoeken. Belangrijk is dat je diensten van Google en Facebook gescheiden houd! Beter nog, gebruik deze liever niet meer.
Om verwarring te creëren kan je af en toe kleine aanpassingen maken zoals tijdzone of scherm resolutie aan te passen. Hiermee lijkt het alsof je een andere identiteit bent online en zal het algoritme om je te herkennen online door deze bedrijven in de war raken. Zet in ieder geval je VPN aan en verander je ip connectie bij het wisselen van browser.
1. Chrome
We gebruiken Chrome in dit geval alleen voor Google producten zoals mail of websites waar je inlogt met je google account (mocht je dat nog doen). Gebruik geen google search maar zoek met Brave Search. En denk hierbij aan zoeken op onderwerpen zoals een recent uitgekomen film, recepten, zoekactie naar een nieuwe tv, video kijken op Youtube, etc. Let ook op dat je niet in deze browser bent ingelogd met je Google account. Leuk en aardig om je bladwijzers gesynchroniseerd te houden waar ter wereld je ook gaat inloggen op een Chrome browser, maar nee, sla dit liever als een bladwijzer op.
Samengevat:
– Voor google producten
– Gebruik hier je google account (indien je dit nog wilt gebruiken)
– Alleen gebruiken voor google gerelateerde website.
– Zoek met Brave search of Duckduckgo.
2. Brave (incognito / tor)
Deze browser gebruiken we voor anoniem te surfen. Dus over de onderwerpen waarvan je niet wilt dat deze aan je profiel worden gekoppeld. Denk aan allerlei alternatieve websites, zoekacties die je kunnen labelen als een ‘conspiracy theorist’ om het maar even simpel samen te vatten. Probeer hier alle vormen van google en facebook producten te vermijden. Dus niet inloggen op Youtube en niet inloggen op Facebook. Wil je toch youtube video’s kijken, start dan een incognito browser in Brave, log niet in. Als je dan ook in de browser instelling heb aangegeven dat er geen cookies worden opgeslagen dan ben je goed bezig!
Samengevat:
– Anoniem browsen met duckduckgo
– Youtube gebruiken zonder in te loggen.
– Gebruik Youtube alternatieven zoals Bitchute, Odysee of Rumble
3. Firefox
Ben je nog actief met Facebook dan is dit een aparte browser die je alleen maar gebruikt voor je Facebook account. Gebruik hier geen google accounts en als je zoekt in Duckduckgo dan bezoek alleen maar ‘mainstream’ nieuws website.
Samengevat:
– Gebruik Facebook
– Alleen ‘mainstream’ nieuws website
– Geen google account hier!
Je kunt inplaats van Firefox ook Safari gebruiken op de Mac.