Automatisch kippen drinksysteem maken – Doepserleven.nl

Louise de Graaf


De kippendrinkbank is bijna dagelijks een klusje aan het worden. We verschonen de kleine drinkbakken bijna dagelijks met nieuw en vers water. Maar zoals we ook het ochtend en avondritueel met het openen van het luikje gemakkelijk gemaakt hebben, door een elektrisch kippenluikje, willen we ook kijken hoe we de drinkbak voor de kippen automatisch kunnen laten werken. Lees mee hoe we een automatisch kippen drinksysteem maken.

Door het automatische drink en eten systeem, maar ook het luikje, krijgen we de mogelijkheid om af en toe een met de bus en de honden weg te kunnen, zonder zorgen.

Automatische drinkwatersysteem voor kippen

Zoals we ook het voer kunnen bij vullen met een grote zak en vervolgens vult het eetreservoir zich, zo moet het ook kunnen met het water. We vangen genoeg water op met onze IBC containers, met een slim systeem moeten we de kippen zeker kunnen voorzien van drinkwater, zonder dat we er om kijken naar hebben.

Kippendrinkwatersysteem met pomp

Het eerste idee begint met een waterpompje om een cirkel te maken en ze continue te voorzien van vers drinkwater. Het idee was: de IBC containers lopen naar een drinkwaterbak voor de kippen, en vervolgens pompt het pompje het water weer rond en is er continue nieuw water. Simpel gezegd, maar ons probleem is het volgende:

We hebben de IBC containers(bekijk onze blog over de IBC containers) hoger staan, waardoor we een kraantje monteren en een slang naar de drinkbak, door hoogte verschil, loopt het water vanzelf naar de drinkbak. Daarna zal de waterpomp het water terugpompen en zo ontstaat er een cirkel. Makkelijk gedacht, maar uiteindelijk blijkt het matchen van de 2 waterstromen toch wel een ding. We moeten bepalen hoeveel water er in loopt en met de pomp afstellen dat het niet te snel wegloopt. Niet echt makkelijk… Tijd voor een ander idee, maar hieronder nog even de uitleg van hoe het wel zou kunnen werken in een ander scenario:

Als je drinkwaterbak van de kippen hoger staat dan het reservoir waar het terug naar moet (de ibc containers), kan je een overloop maken in je drinkbak. Vervolgens pompt het water vanuit je opslag, of kraan, naar de drinkbak. Als de drinkbak te vol is, loopt deze over en terug naar je voorraadsysteem. Zo hoef je geen water te matchen, dit zou goed kunnen werken, helaas voor ons, op zoek naar een alternatief.

Automatisch drinkwatersysteem voor kippen met een vlotter

Na wat nieuw zoekwerk, komen we een ander systeem tegen. Het is een automatisch drinkwater systeem dat niet echt continue doorloop heeft, maar zich wel bijvult. Ondanks dat je het water dan wel af en toe moet verversen, wordt het wel continue op pijl gehouden. Door het gebruik van een vlotter bij je drinkwaterbak, zorgt deze dat het op pijl blijft. Het systeem is simpel en we kunnen gelukkig verder met het originele idee, alleen een aanpassing:. Het systeem werkt als volgt:

Een kraan van onze watervoorraad (die hoger staat), loopt met een slang naar de drinkbak. Vervolgens maken we een gat in de zijkant en plaatsen we een vlotter. Daarop monteren we de slang. Door het slim in te stellen van de vlotter, zal het water zichzelf bijvullen als deze onder een bepaald niveau komt. Zo hoeven we ons in de zomer geen zorgen te maken dat de drinkbakken leeg zouden zijn.

automatisch kippen drinkwatersysteem met vlotter

Ervaring met het automatische drinkwatersysteem

Het was even zoeken, maar uiteindelijk kom je er goed achter wat wel en niet werkt. Het eerste systeem met het pompje is een prachtig systeem, helaas doordat het water van ons juist hoger staat ipv lager, nadelig. In een aantal videos zie je duidelijk hoe andere dit doen en bijvoorbeeld het water ook weer recyclen met de vijver.

De vlotter werkt ook goed, maar vergt af en toe wel even het omspoelen van de bak. Dat nemen we voor lief, want we zijn al blij dat in de zomer de bakken gevuld worden en de kippen dus niet ineens zonder water zitten.

We zijn erg blij met systeem en het is gemakkelijk te maken als je de juiste onderdelen hebt.

Lees je mee over onze andere dieren blogs? Bekijk dan hier alles in de blogcategorie dieren houdenWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment