8 Manieren waarop wij geld besparen

Louise de Graaf


Bij Doepserleven zijn we toegewijd aan het bereiken van zelfvoorzienendheid op verschillende gebieden en geld besparen is daar een belangrijk onderdeel van. In deze blog gaan we dieper in op 8 effectieve manieren waarop wij geld besparen en tegelijkertijd onze impact op het milieu verminderen. Van groot inkopen doen tot regenwater hergebruiken, we delen onze ervaringen en tips om jou te inspireren om ook kosten te besparen.

manieren geld besparen

1. Groot inkopen doen

Een van de eerste stappen die we hebben genomen om geld te besparen, is het grootschalig inkopen van producten zoals bloem, pasta, rijst en pap. Dit biedt meerdere voordelen. Ten eerste besparen we geld omdat we profiteren van bulkkortingen. Ten tweede krijgen we een duidelijk overzicht van hoeveel we consumeren, waardoor we minder voedsel verspillen. Bovendien verminderen we de hoeveelheid verpakkingsmateriaal, wat gunstig is voor het milieu.

regenwaterpomp

2. Regenwater hergebruiken

Het hergebruiken van regenwater heeft niet alleen financiële voordelen, maar het helpt ook om kostbaar leidingwater te sparen. Een gemiddeld huishouden verspilt jaarlijks duizenden liters water aan het doorspoelen van toiletten. Door regenwater te gebruiken voor de wc en de wasmachine, verminderen we onze waterrekening aanzienlijk. Ook voor onze tuin is regenwater van onschatbare waarde, vooral omdat we momenteel 13 eenden hebben die veel water nodig hebben. Het investeren in regenwateropslag betaalt zich snel terug.

8 Manieren waarop wij geld besparen

3. Van ons eigen vlees leven

Ja, het klinkt misschien ongebruikelijk, maar we slachten ons eigen vlees. Dit bespaart ons niet alleen aanzienlijk geld, maar geeft ons ook gemoedsrust over de oorsprong van ons vlees. Uit berekeningen is gebleken dat zelfgekweekt vlees tot 50% goedkoper kan zijn dan goedkope kipfilet uit de supermarkt. Bovendien weten we zeker dat onze dieren een goed leven hebben gehad.

sedum zonnepanelen

4. Combinatie van zonnepanelen met een slimme thuisbatterij

Hoewel we niet volledig ‘off the grid’ zijn gegaan, hebben we ervoor gekozen om aan het elektriciteitsnet gekoppeld te blijven, maar met een slimme twist. We hebben zonnepanelen geïnstalleerd in combinatie met een thuisbatterij die de overtollige stroom opslaat en teruglevert aan het net wanneer de tarieven gunstig zijn. Dit levert niet alleen energiebesparingen op, maar ook financiële voordelen.

Bekijk ook Hoe snel verdien je zonnepanelen terug?

zolder isoleren

5. Investering in isolatie

Isolatie is een investering die zichzelf snel terugbetaalt. Onze woning blijft warm in de winter en koel in de zomer dankzij de isolatiemaatregelen. Dit resulteert in aanzienlijke besparingen op energiekosten en vermindert onze behoefte aan houtverwarming.

Lees ook Isoleren van je Huis: Een Gedetailleerde Gids

groen bemesters moestuin

6. Eten uit onze moestuin

Onze moestuin heeft in het eerste jaar al overvloedige oogsten opgeleverd. Dit heeft een positieve invloed gehad op onze wekelijkse boodschappen. Producten zoals tomaten, uien en knoflook kunnen prijzig zijn als je ze regelmatig moet kopen. Door onze eigen oogst goed te bewaren en te verwerken en door te kiezen voor gewassen die we gedurende lange tijd kunnen oogsten, besparen we niet alleen geld maar genieten we ook van verse, biologische groenten.

Lees ook Snel in 4 stappen een moestuin plattegrond maken met voorbeeld

7. Verzamelen van bouwmaterialen

Bouwmaterialen kunnen duur zijn, maar wij genieten van het verzamelen van herbruikbare materialen voor leuke projecten. Telkens wanneer we de kans krijgen om houten planken, schroeven, scharnieren en dergelijke te bemachtigen, grijpen we die kans. Dit heeft ons in staat gesteld om veel van onze projecten, waaronder dierenhokken en zelfs onze boomhut in onze vorige woning, voor bijna niets te bouwen.

8. Het scheiden van ons afval

Afval scheiden is niet alleen goed voor het milieu, maar het levert ook kostenbesparingen op. We streven ernaar om zo min mogelijk plastic afval te produceren en al het biologisch afbreekbare afval wordt gebruikt in onze kippenren om compost te maken. Deze compost wordt vervolgens weer gebruikt om onze tuin te voeden, waardoor we opnieuw geld besparen.

Bij Doepserleven hebben we verschillende strategieën geïmplementeerd om geld te besparen terwijl we streven naar zelfvoorzienendheid. Van grootschalig inkopen tot het hergebruiken van regenwater en het kweken van ons eigen voedsel, deze aanpakken hebben niet alleen financiële voordelen, maar dragen ook bij aan een duurzamere levensstijl. We hopen dat deze 8 manieren jou inspireren om ook kosten te besparen en een positieve impact op het milieu te hebben.

Bekijk ook:Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment