5x zelfvoorzienend: Je eigen voedsel kweken

Louise de Graaf


Leestijd: 2 minuten

gewoonzelfvoorzienend-zaden-opslaan

Hoe je kan beginnen in zelfvoorzienend leven en je eigen voedsel kweken, kan op vele manieren.
Begin je met je eigen voedselvoorziening dan zijn hier 5 leuke manieren om te starten.

 

1. Begin een keukenkruidentuintje.

Wist je dat je kruiden gewoon in je keuken kunt kweken? Niet eens buiten, maar gewoon in je keuken. Zet ze een tijdje bij een raam, of gebruik kunstlicht. Kruiden zijn ongelooflijk makkelijk te kweken, vergen weinig onderhoud, en heel weinig water. Denk bij kruiden aan basilicum, peterselie, tuinkers, munt, bieslook, oregano. Eet ze lekker vers of droog de kruiden om ze langer te bewaren.

2. Eigen voedsel kweken met groente en fruit in bakken

Zit je in een appartement of huur je en heb je niet veel tuin? Geen probleem, je kunt goed in plantenbakken je groente en fruit verbouwen. Van rucola, tomaten tot een aardappel toren. Vergeet natuurlijk niet de aardbeien of een pittig pepertje. Met rechte, ronde bakken of een pallet omgebouwd tot kweekrekken kan je zelfs op de kleine stukjes balkon of tuin neerzetten.

3. Start of neem deel aan een gemeenschappelijke moestuin.

Gemeenschappelijke moestuinen worden steeds populairder. Ze duiken steeds vaker op in stedelijke en zelfs voorstedelijke gebieden. Dit is geweldig. Zelfs als je geen ruimte hebt omdat je in een appartement woont, of een klein stuk grond hebt om een tuin te verbouwen. Of heeft iemand in je buurt een groot stuk tuin? Vraag of je hier mag verbouwen en de opbrengst deelt.

 

gewoonzelfvoorzienend-eigen-voedsel-kweken

4. Gras in je tuin? Ga voor een eetbaar gazon!

Natuurlijk is een stuk gras mooi en lekker om op een zonnige dag in te liggen. Maar het levert niks eetbaars op, tenzij je kippen hebt. Bekijk je tuin eens en vervang decoratieve struiken voor wat bosbessenstruiken. Kweek een paar fruitbomen. Maak een tuin met verhoogde bedden op het gras om zo je groenten en fruit te verbouwen. Of plaats een tuin kas voor de wat delicate groente zoals pepers en een plek om zaad te laten uitkomen. Eetbare gazons kunnen zelfs mooi zijn! En eigen voedsel kweken is veel leuker dan het gras maaien.

5. Maak je eigen composthoop.

Je kunt dat eetbare gazon en die prachtige tuin van je voeden met volledig organische, natuurlijke meststof. Creëer minder afval en een gelukkiger, gezondere tuin! Een compostbak is goed om mee te beginnen, mix het met je gft afval uit je keuken met droge (bruine) bladeren en voeg af en toe water toe in de droge dagen.

Bonus tip

Heb je vruchten aan je planten? Bewaar wat zaden voor volgend jaar! Denk aan tomaten, druiven, bonen, bramen, bessen, appels.

 

Boeken om je een start te geven met je moestuin

Lees je graag en vind je het fijn om een boek te hebben om in te bladeren en te gebruiken bij het starten en onderhouden van je moestuin? Er zijn goede boeken die je kunnen helpen en vol met tips en voorbeelden staan. Of producten waarmee je een start kunt maken met je eigen moestuin.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment